A Chiliről minden

Egy chili akár 10 éven át hozhat bőséges termést, ha a teleltetése megoldott. Az olyan növényeknek, amelyek melegebb éghajlatról származnak vagy érzékenyebbek, gondoskodnod kell téli szállásról. Ha biztosítod nekik a szélvédett, fagymentes körülményeket, és még jobban vigyázol, hogy ne öntözd túl, akkor még sokáig gyönyörködhetsz a különleges virágokban, paprikákban. Ha már túl vagy az első termést hozó palánta felnevelésén, akkor a chili teleltetése már gyerekjáték lesz, eláruljuk, hogy mire figyelj!

Az erős paprikák tartósításának legegyszerűbb módja a chili savanyítás. Mi, magyarok ebben a kérdésben is nagyon leleményesek vagyunk, rengeteg mindenből készítünk a stelázsi polcára savanyúságot.

A jalapeno paprika felhasználása a konyhában egyre elterjedtebb. Ez egy közepesen erős chili, ami frissen és tartósítva is kapható, és meglehetősen változatosan fel lehet használni. Lépj túl azon, hogy pizzafeltétként vagy a szendvicsed kiegészítőjeként alkalmazod! Kapszaicintartalma az erőssége mellett a testünk számos területére is kedvező hatással van. Összegyűjtöttünk 4 további lehetőséget, miként használhatod a jalapenót kreatívan a konyhában és azon kívül.

Ha különleges gasztro ajándékot keresel, de rájöttél, hogy lemaradtál az alapanyag beszerzéséről, akkor csapj le a webáruházunkban kapható chili ajándékcsomagra. A kézzel készített ajándékok közül is speciálisak a gasztroajándékok. Néhány egyszerű hozzávalóból mennyei krémlikőröket lehet készíteni, vagy egyedi pralinékat, bonbonokat formázni. A nem mindennapi chili készítmények tökéletes választás azoknak, akik szívesen kísérleteznek a csípős íz különböző változataival.

A chilikben és erős paprikákban előforduló kapszaicin rengeteg folyamatot indít be a szervezetünkben, amiknek pozitív hatása van. A kutatások még javában zajlanak, hogy a gyógyászat hogyan tudja még hasznosítani, de már így is bizonyították számos betegség megelőzésében, kordában tartásában a szerepét. Külsőleg és belsőleg is tudja jótékony tulajdonságait érvényesíteni.

A chili paprika egészségre gyakorolt hatása már-már csodaszámba megy. Az eddigi kutatások is rengeteg pozitív visszajelzésről adnak számot, de a szakemberek azt mondják, hogy még korántsem tudunk mindent róla. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttük azokat az információkat, amik a rendelkezésünkre állnak, hogy egy helyen lásd, milyen sokféle területen élvezheted a chilit a konyhán kívül.

Az általunk készített több mint egy tucat chili szósz háromnegyedének az alapanyaga a habanero szósz. Hogy ez miért alakult így? Ínyenc vásárlóink visszajelzése és igényei segítenek minket, hogy olyan termékeket állítsunk elő, amik belopják magukat nemcsak a szívükbe, de a konyhájukba is. A habanero paprika kellően csípős, hogy megizzassza a célközönséget, de emellett olyan meglepő citrusos, gyümölcsös aromát hordoz, ami egyedivé teszi.

A Naga Chili a Szellem chilivel van egyenesági rokoni kapcsolatban, így nem meglepő, hogy ő is a Scoville skála élén helyezkedik el. Mi több, 2007-től 2011-ig a világ legerősebbjeként tartottuk számon, de most sem kell szégyenkeznie, hiszen az egymilliós SHU értéket megfelelő termesztési körülményekkel másfélre, de akár kétmilliósra is fel lehet tornázni.

Bármi, amit a konyhában készítesz, nagyban múlik a hozzávalók frissességén, minőségén, és ez a tökéletes Carolina Reaper szósz esetében is igaz. Az a legszerencsésebb, ha a saját termesztésű paprikádból tudod elkészíteni ezt a különlegességet. Viszont vannak más opciók is, ha ez nem lehetséges, például vehetsz mástól érett növényt vagy kész chiliszószt. Ebben a bejegyzésben igazi kulisszatitkot árulunk el, hiszen a saját módszerünket osztjuk meg veled, hogy nálunk hogy zajlik ez a folyamat.

Vannak olyan tipikus amerikai ételek, amiknek a chili a lételeme. Anélkül megette a fene az egészet, úgy már egy másik étel, ráadásul még csak nem is biztos, hogy élvezhető. Az egyik nagy kritikus pont a chili con carne, avagy chili (darált)hússal, amibe mondjuk a legtöbb recept szerint tesznek chilit, csak a többi hozzávaló vagy az elkészítési mód miatt könnyen válik botrányossá. Ebben a bejegyzésben mutatunk néhány alap amerikai ételt chilivel megspékelve, illetve utánajártunk a chili con carne titkának.

Aki szereti a chilit vagy általában a csípős paprikát, annak nem újdonság az erős paprikakrém. Legtöbben a bolti becézett magyar férfi névvel illetett terméket veszik, de jól megfigyelhető, hogy a tudatos és/vagy lelkes rajongók egyre bátrabban kísérlezeteznek saját maguk elkészíteni a csemegét. A változatos felhasználás egyik alapdarabja a paprikakrém, amit nem bonyolult elkészíteni.

Az édes paprika, mint fűszer, egy külön felfedezés eredménye. A Magyarországra érkezett és elterjedt fajta még erősen csípős volt, ezért sokáig ártalmasnak, sőt, egyenesen mérgezőnek gondolták. Aztán a történelmi események és a szükség úgy hozta, hogy az emberek rájöttek, nemcsak nem ártalmas, hanem egyenesen az életük múlhat a paprika fogyasztásán.

Készítettünk egy chili lexikon elnevezésű összeállítást, amelyben minden eddigi tudásunkat igyekeztünk összeszedni. Meglehetősen nehéz dolgunk volt, hiszen annyiféle-fajta chili van, amik valamilyen tulajdonságuk alapján mind különlegesek. Nekünk pedig, akik saját magunk termesztjük, gondozzuk, öntözzük, szüreteljük és feldolgozzuk, pláne szívügyünk, hogy minél szélesebb körben hirdessük eme csodálatos növény egyediségét.

Az édes chili szósz felhasználása azért telitalálat, mert azt a kategóriát képviseli, ami még belefér a csípős ízeket kevésbé kedvelőknek, de a chili rajongók is élvezni tudják. Fogyasztható szendvicsekben, esetleg tésztákhoz, salátához is tehető, de mivel a nyár a grillezés szezonja, vétek lenne, ha nem lenne az asztalon (legalább) egy üveggel.

A nyári BBQ sütögetés különlegességét a száraz pác vagy a speciális BBQ szósz adja. Ha te is szívesen jössz össze a barátaiddal vagy a család apraja-nagyjával egy jó kis kerti mulatságra, akkor feltétlenül olvasd el ezt a bejegyzést, hogy mindenkitől bezsebelhesd a dicséretet.

Persze, hogy a füstölt pirospaprika! Egy jó magyaros gulyás vagy pörkölt nincsen fűszerpaprika nélkül. Azok, akik gondoskodnak otthon a fűszerek utánpótlásáról, biztosan találkoztak már a boltok egyre szélesebb fűszerpaprika kínálatával. Ha eddig csak a szokásos csemegét vagy az édesnemest választottad ismeret hiányában, akkor olvasd el a bejegyzésünket, mert megmutatjuk, hogy a füstölt pirospaprika aromája mennyit ad hozzá a klasszikus fogásokhoz.

Az erőspaprikát sokkal hamarabb felfedezte a gyógyászat, mint a gasztronómia. Amikor a paprika kezdett Magyarországon teret nyerni, eleinte még mérgezőnek tartották a csípőssége miatt. Leginkább a nemesek tartották dísznövényként a kertjeikben, majd szép lassan a 17. századra megbizonyosodtak ennek az ellenkezőjéről.

A nyári szezon ízletes zöldségei, gyümölcsei télire mentésének mintájára a chili paprika eltevése olajban is praktikus eljárás, ha a hideg hónapokban is élvezni szeretnéd kedvenc csípős növényedet.

A csilipaprika az ételek készítésekor már egyre több szakács kezébe rutinosan kerül, de a belőle készült pálinka még kevésbé elterjedt. Pedig egy jó kupica házi szilva vagy más gyümölcsből készült rövidital régen az étkezések előtt szinte kötelezőnek számított.

Kissé megtévesztő a Cayenne bors elnevezés, mert tulajdonképpen egy chili paprika őrleményéről van szó. Az egyik legrégebbi gyógynövény a földkerekségen, amit ma már a világ számos pontján termesztenek pozitív élettani hatásai miatt. Természetgyógyászati körökben nemes egyszerűséggel emiatt a gyógynövények királyának nevezik. Mi pedig ebben a bejegyzésben utánajártunk, hogy mi az alapja ennek a titulusnak.

Az őseinktől örökül kapott tartósítási eljárást a mai napig előszeretettel alkalmazzuk, ugyanis összehasonlíthatatlanul különleges íze van a kolbásztól kezdve a füstölt paprikáig bárminek, ami alkalmas arra, hogy a füstölőbe lógassuk. Régen ezzel őrizték meg a különböző ételek szavatosságát, vagy tették sokáig fogyaszthatóvá. Ma már erre nem lenne szükség, hiszen a hűtő feltalálásával kiküszöbölték ezt a problémát, viszont egy finoman füstölt kolbász vagy sonka ízéről kár lenne lemondani.

Egyedülálló ízvilága miatt a habanero paprikának a felhasználása többféleképpen történhet. Annak ellenére, hogy egy viszonylag erős fajtáról van szó (SHU értéke 100.000-350.000), meglehetősen édeskés, enyhén gyümölcsös aromával rendelkezik. Így már értheted is, hogy miért ennyire népszerű.

A klasszikus natúr olajok mellett megjelentek a zöldfűszeres olajok a boltok polcain, de házilag is készíthetünk fűszerolajokat vagy egy árnyalattal pikánsabbat, ha chilit teszünk el olajban. Ezek az olajok azért is nagyon praktikusak, mert 2in1 megoldások, hiszen a fűszerezés lépését nagyrészt az ízesített olaj használatával megugorhatod.

Tudtad, hogy a paprikapor, azaz a fűszerpaprika is magyar találmány? Ahhoz képest, hogy Magyarországon nem őshonos, a magyar leleményességnek köszönhetően a világ megismerte ennek a növénynek a különböző felhasználási módjait. A fűszerpaprikánk például annyira keresett volt az első világháború után, hogy szabályozni kellett a termesztés és feldolgozás módját, hogy a mennyiség ne menjen a minőség rovására.

Szárított paprikából készült fűszerpaprikára minden rendes magyar háztartásnak szüksége van.
Legyen szó akár csípősről, akár csípősségmentesről, ételeink javának ez adja meg az alapját.
Az ősz beköszöntével az utolsó lehetőség adódik, hogy aki maga termeli meg a gyümölcsét, az a természet adta lehetőségeket a maga javára fordítva kiszárítsa azt. Ha nincs kerted vagy saját termésed, piacról is beszerezheted az alapanyagot, ha fűszerpaprika készítésének a gondolatával kacérkodsz.

Európában eleinte dísznövényként termesztették, ezután avanzsált át gasztro alapanyaggá a chili. Honnan származik? Kik hagyták örökségül, hogyan lett szerte a világban népszerű?
Cégünk a chili elkötelezett hódolója, és bár egyre népszerűbbek a különböző chili fajták itthon, sok még a kérdés velük kapcsolatban.

Rajongsz a csípős fűszerekért, szószokért, de a chili krémet még nem próbáltad? Te vagy az, aki mindig hozzátesz a leveséhez, pörköltjéhez egy kis pikáns ízesítőt?
A Chili Hungária Webáruház akkor a második otthonod lesz. Itt ugyanis manufaktúrában, innovatív módon dolgozunk. Minden termékünk, legyen szó akár chili szószról, chili cseppekről, chili őrleményekről, fűszerekről, minden saját alapanyagból készül, így 100%-ig biztosak lehetünk abban, hogy minőségi terméket tudunk neked küldeni.
Több termékünk is díjnyertes, amire felettébb büszkék vagyunk!

Ha valamilyen magyaros ételt készítesz, az ételízesítők “szentháromsága” garantáltan a kezed ügyébe fog kerülni: só, bors, fűszerpaprika. A sima fűszerpaprikát cseréld le füstölt fűszerpaprikára, és meglátod, egy pici változtatás milyen nagy csodákra képes!
A Chili Hungária Webáruházban különböző paprikából készült fűszereket, szószokat és különlegességeket találsz, amik mind hagyományos eljárással, manufaktúrában készültek.

Íme egy összefoglaló lista, a Mexikói konyhában leggyakrabban használt chili paprikákról, egészen a friss paprikáktól kezdve, a szárított és füstölt paprikán át.

Hogy lenne már a jalapeno savanyúság?! Mindenki tudja, akár álmából felébresztve is, hogy az egy chili paprika fajta. Rosszul. Mert igenis a jalapeno lehet savanyúság, csak egy kis fantázia és kísérletező kedv kérdése az egész.

Mit szólnál, ha azt mondanánk, hogy a minden húsevő ember által közkedvelt vadas szósz és a chili paprika szerelembe esett, és közös gyermekükként megszületett egy olyan mártás, amely a vadas ízvilágot hozza, de ráadásul kellően csípős is? Igaz, csak kettes erősségű a skálánkon, de nem is az a célja, hogy mindent taroljon, hanem hogy kellő pikantériát adjon egy amúgy már jól ismert íznek. Ha nem ettél még ilyet, de máris felcsillant a szemed, akkor olvass tovább figyelmesen!

Paprikakrém télire? Tegye fel a kezét az, aki szeret a téli hidegben, szezonon kívül finom nyári ízeket fogyasztani! Sokan vagyunk, ugye?
Na és most tegye fel a kezét az, aki szeret nyáron, a 38-40 fokban a forró tűzhely mellett állni, órákon át! Senki?
Tulajdonképpen érthető. Pedig sajnos a kettő összefügg. Annak lesz télire eltett finomság a kamrájában, aki nyáron hangya módjára szorgoskodott a konyhában, akár kánikula volt, akár nem. De a befőzés nem feltétlenül bonyolult, pofonegyszerűen is túleshetsz rajta.
Különösen érdemes nekiveselkedni, ha a magyaros fogásokat bőséges íztöbblettel ellátó házi paprikakrémről van szó.

Az indiai fűszerkeverék talán a legnépszerűbb minden fűszerkeverék közül. Raguk, szószok, húsételek válnak pikánssá általa. Valószínűleg nincs olyan felnőtt ember a földkerekségen, aki ne tudna egy jellegzetes ízvilágot társítani hozzá. Akár gyakran használja, akár ritkán, az indiai fűszerkeverékek speciális alapízét mindenki jól ismeri.

A főzött paprikakrém tulajdonképpen ugyanolyan fűszer, mint az őrölt fűszerpaprika, a csípős szósz vagy a chiliszósz, és mégis más. Számos étel receptjéhez használható ételízesítőként, és mivel a magyar konyha amúgy is paprikaközpontú, nem is kell nagyítóval keresni, hogy mihez használhatnánk fel.

Barbecue party, barbecue szósz, barbecue szelet… mit is jelentenek ezek pontosan?
Ami nálunk a kerti parti szalonnasütéssel, az az Egyesült Államok déli államaiban a barbecue party. Társas program, baráti összejövetel, ahol húsokat, zöldségeket sütögetnek a szabadban, faszénparázson, és olyan speciális fűszerezést használnak, amelynek tényleg külön nevet kellett adni. Ez lett a barbecue.

A csípős paprikában lévő vitaminról méltatlanul kevés szó esik. Sőt, a csili kapcsán szinte mindig csak a pokoli erőteljes ízérzet kerül szóba. Pedig hidd el, a csípős paprika rendszeres fogyasztásának számos jótékony hatása is van.
Megértem, ha kételkedsz, és nem éppen az immunerősítés jut róla eszedbe. De olvasd csak végig ezt a cikket, és meglátod: megváltozik a véleményed a kegyes halálról!

Amikor külföldi ismerősöknek próbáljuk elmagyarázni, hogy mi is a fűszerpaprika, miért jó, ha majdnem minden ételünkbe bele tudjuk tenni, a legtöbben értetlenül állnak a témával szemben. Pedig ha megnézünk egy átlagos magyar háztartást, fűszerpaprikát valószínűleg találunk a konyhapolcon.
Nálunk a webshopban is különféle fűszerpaprikákat találtok, legyen szó csípős vagy kevésbé csípős ízekről, esetleg füstösebb aromákról.

A méltán népszerű csiliszószok mellett igenis a paprikakrémeknek is megvan a maga helyük és szerepük a magyar háztartások konyhájában. Népszerűségüket az is indokolja, hogy kicsit kevésbé csípősek a folyékony rokonaikhoz képest. A paprikakrém készítése más eljárást és folyamatokat igényel, mint a szószok előállítása.

Sokszor tapasztaltad már, hogy időnként szeretjük innovatív módon újragondolni a már meglévő dolgokat. Csavarni egyet a rutinon, és előrukkolni valami újszerű megoldással. Ilyen termékeink a csípős paprikakrémek, amelyek ismerős ízvilága, mégis különleges textúrája azonnal a csilirajongók kedvencévé avanzsált. Te kóstoltad már? Ha igen, akkor jól tudod: a csípős paprikakrémeknek ott a helyük minden háztartásban.

Kétféle ember él a Földön: aki kipróbálta már a csilipaprikát, és aki még nem. Ha ez utóbbi csoportba tartozol, egy dolgot akkor is biztosan tudsz: baromira fog csípni. Nem csoda hát, ha hosszasan mérlegeled és győzködöd magad, hogy bele merj-e egyáltalán kóstolni. Vajon mennyire lesz erős az íze? És egyáltalán: mégis milyen lehet a csípős paprika hatása?
