A Chiliről minden

Carolina Reaper
Cayenne
Chili
Chipotle
Csípős
Felhasználás
Ghost chili
Habanero
Jalapeno
Kapszaicin
Legcsípősebb
Mag
Magyar
Palánta
Paprika fajták
Paprikakrém
Scoville
Szellem chili
Termesztés
Trinidad Scorpion
Verseny
Szűrés törlése
A csípős chilipaprikák világa: Minden, amit tudni érdemes!

Ha szereted az izgalmas ízeket és kihívásokat keresel a konyhában, akkor a csípős chilik világa neked való! Ebben a bejegyzésben mindent megtudhatsz a csípős chilipaprikákról, azok fajtáiról, erősségükről és felhasználásukról.

Chili szárítása mesterfokon – így csináld!

A szárítás egy ősrégi, de nagyon hatékony tartósítási módszer, melyet elsősorban zöldségeknél és gyümölcsöknél alkalmaznak. A chili szárítása szerencsére nem nagy ördöngösség, és akár házilag is kivitelezhető, így egész évben fogyaszthatod a kedvenc csípős paprikáidat.

Zamatos finomságok télen is – módszerek az erős paprika tartósítására

Közeleg a nyár, érnek a paprikák, paradicsomok és más zamatos zöldségek, amikből rengeteg finomságot készíthetünk. Ezeket a hűvösebb évszakokban is szívesen fogyasztjuk, viszont ilyenkor kevésbé áll rendelkezésünkre friss zöldség. Ezért jó, ha járatosak vagyunk az erős paprika tartósításában.

Chili mag – nagy energia egy parányi magban

Amilyen kicsi egy chili mag, akkora ízrobbanást képes okozni a szánkban, ezért aztán – fajtától függően persze – óvatosan kell bánni vele. Kicsit olyan, mint egyes ismerőseink: látszólag ártalmatlan, de nagy pusztítást végez, ha nem figyelünk rá.

Mi a helyzet a quercetin mellékhatásával?

Az immunerősítés éllovasai, az alapvető általános jó közérzet őrzői az antioxidánsok. De ha ilyen jók, biztos, hogy járnak valamiféle hátránnyal is, gondolhatná az ember. Az alábbi cikk a quercetin mellékhatásait, előnyeit és forrásait fogja körbejárni.

Mindenkinek fogyasztania kellene chilipaprikát

Persze csak módjával, és anélkül, hogy a szemünkbe kerülne, de a chilipaprika bizony jó hatással van az egészségünkre. Nemcsak finom és remekül feldobja az ételeinket, de a jóllétünkhöz is hozzájárul.

Csípős meglepetés: gourmet ajándékcsomagok férfiaknak chilivel megspékelve

Tapasztalataink szerint az erősebbik nem tagjainak valahogy nehezebb ajándékot választani, akár karácsonyról, akár születésnapról van szó, mindig sok fejtörést igényel. Azonban a gourmet ajándékcsomagok férfiaknak megoldják ezt a feladatot, már csak az a kérdés, mit teszünk a kosárba.

Irány a piac, szerezz be otthonra chili magokat - elmondjuk, miért!

Ha vetőmagról van szó, először a zöldségek és a konyhakert jut eszünkbe, nem feltétlenül a chili magok. Pedig egyre több háztartásba beférkőznek ezek a pikáns magok, szerencsére, hiszen remekül passzolnak a magyar konyhába és a külföldi gasztronómia szerelmeseinek fűszerei közé.

Mi a legjobb ajándék férfi kollégának? Hát a chili!

Az ajándékozás egyszerre öröm és kihívás, pláne akkor, ha olyan ember számára keresünk meglepetést, akit nem ismerünk olyan jól. Mikuláshúzáskor, karácsonykor vagy céges születésnapkor felmerül: mi lehet a jó ajándék férfi kollégának? Ehhez hoztunk ötleteket.

Így használd konyhádban az őrölt chili paprikát

A csípősség és a karakteres ízvilág sokunk kedvence, legkönnyebben pedig az őrölt chili paprika felhasználásával érhetjük ezt el. Ez a kis “csodaszer” a világ számos konyháját meghódította, nem is véletlenül.

Ínyencek kedvence: íme, ilyen a chili lekvár

A lekvár szóról leggyakrabban egy gyümölcs, többnyire a szilva vagy a barack ugrik be, ebben a cikkünkben viszont egy igazán fűszeres, pikáns finomságot hoztunk: készíts te is otthon chili lekvárt! Meglátod, garantált sikered lesz vendégváráskor vagy ajándékozáskor.

A fermentált chili szósz varázslatos világa

Ismerősen cseng a Tabasco név? Már megszoktad a sima chili szószokat és valami újra vágysz? Próbáld ki a fermentált chili szószok egyikét, melyet otthon is elkészíthetsz és amely egyedi karaktert kölcsönöz az ételeknek.

A legnépszerűbb chili fűszerek, amelyek bármely ételt feldobnak

Magyarként sokan szeretjük a pikáns ételeket, a chili fűszer pedig ezerféle aromát adhat egy fogáshoz - utóbbi attól függ, hogy pontosan milyen növényből készült. Milyen fűszerek közül választhatunk, és az ízlelőbimbóinkon túl testünk mely részei lesznek még hálásak a chiliért? Cikkünkből kiderül!

Varázsold konyhádba Ázsiát vagy Mexikót a madárszem chilivel

A madárszem chili csípőssége és pikáns íze rendkívül népszerű a Távol-Keleten és Közép-Amerikában is, garantáltan próbára teszi még az edzett ízlelőbimbókat is. Cikkünkben többek között a fajta jellegzetességeivel és néhány receptötlettel foglalkozunk.

Paprikapalánta ültetése A-tól Z-ig

Imádod a csípőset és szeretnéd a saját magad által nevelgetett chilivel ízesíteni az ételeidet és lenyűgözni a vendégeket? Cikkünkből mindent megtudsz a paprikapalánta ültetéséről, mely a fűszerkedvelők és a konyhaművészek számára is szolgálhat érdekességekkel.

A chili paprika savanyítása - miért, hogyan, mivel?

Odavagy a csípős ízért és mindened a chili paprika? Nemcsak szezonban, hanem télen is szeretnéd élvezni és felturbózni vele a fogásokat, valamint az immunrendszered? Pont erre ad lehetőséget a chili paprika savanyítása, amelynek hála sokáig eláll majd kedvenc zöldséged, megőrzi vitamintartalmát és zamatát is. 

Pikáns ízek bárhol, bármikor – Ezért jó ötlet a chili szárítása

A magyaros konyha elengedhetetlen íze a csípős, ezt pedig akár saját termesztésű chili paprikával is a lábasba és a tányérokra varázsolhatjuk. Ám egy zöldség sem áll el addig, amíg szeretnénk, ezért érdemes megfontolni a tartósítást. Lássuk, hogy is néz ki a chili szárítása.

A csípős ételek jótékony hatásai, avagy miért érdemes használni a konyhában?

Vannak, akik néhány szelet jalapenót szeretnek a pizzájukon, míg mások a legminimálisabb csípősséget sem bírják elviselni. Nem számít, hogy milyen típusú ember vagy, az extra chili szósz és fűszeresek ételek lenyűgözőek. Mértékkel fogyasztva pedig rendkívül egészségesek! Nézzük most meg a csípős ételek hatásait!

Ezért legyen minden konyhában édes csípős szósz!

Édeskés íze van, amely extra csípősséggel társul… ez pedig nem más, mint az édes csípős szósz. A Thaiföldről származó szósz népszerűsége az elmúlt években jelentősen megnőtt. Már nálunk is „kötelező” alapanyag az éttermekben. Ez a tény nagyrészt a profi szakácsoknak/háziasszonyoknak köszönhető, akik tudják, hogyan használják fel különféle ételekhez. Nagyrészt paradicsom, chili, méz és fokhagyma keveréke, amely különleges aromát ad neki.

Megszoksz vagy megszöksz - ez a chili aroma ultimátuma

A chili aroma elsősorban csípős érzést generál az adott fajta kapszaicintartalmának megfelelően. Viszont emellett még számos egyéb íz is megjelenik: földes, édes, gyümölcsös, citrusos, hogy a jellegzeteseket említsem. Amikor ráharapsz egy karika jalapenóra, a benne lévő kapszaicin ingerelni kezdi a fájdalmat érzékelő idegvégződéseket.

Létezik chili allergia?

Ha a csípős ételek fogyasztása után 20-120 perccel kellemetlen tünetek lépnek fel, akkor valószínűleg azon kevesek egyike vagy, akiket chili allergia kínoz. Az allergiák közül ez meglehetősen ritka: 10 ezer emberből körülbelül 14 érintett. Leginkább a tejtermékek, tojás, mogyoró, kagyló számítanak allergéneknek, de számos fűszer hatására is fokozott védelmi üzemmódba kapcsol az emberi szervezet. 

Mire jó az olajban eltett paprika?

Az olajban eltett paprika felturbózza a grillezett húsokat, de jóleshet akár télen is a pörkölt mellé. Elkészítése nagyon hasonlít a savanyúságéhoz, tehát gyors és egyszerű. Nemcsak elképesztően ízletes, hanem valóságos vitaminbomba. Az olaj kiválóan megőrzi mind a chili kapszaicin-, mind pedig a vitamintartalmát. Mutatjuk, hogy hogyan állítsd össze és miért jó az olajos paprika.

A chili paprika tartósítása klasszikusan

A chili paprika tartósítása során is megőrzi remek tulajdonságait. Ilyen kiváló tulajdonság például az egyedülálló zamat, a rendkívül magas C-vitamin-tartalom és az egyéb jótékony vitaminok, nyomelemek és antioxidánsok. A legegyszerűbb módja, ha idényen kívül is szeretnéd élvezni a kedvenc csemegéd, hogy valamilyen eljárással tartósítod. Erre hoztunk most néhány ötletet.

Chilikrém készítése a legegyszerűbb módon

A chilikrém készítése egyszerű, gyors és ráadásul elképesztően ízletes. Alig áll néhány összetevőből, kevés munkával jár és kis fantáziával zseniálisan változatos módokon fogyaszthatod. Mexikóban és Közép-Amerikában szinte nincs olyan csirke- vagy marhahúsból készült étel, amihez ne adnák hozzá. Itthon akár még egy libazsíros kenyeret is feltuningolhatsz vele. Miért vásárolnád meg a bolti tömeggyártott, ízfokozókban dúskáló terméket, ha készíthetsz magadnak egyedi chilikrémet?

Honnan származik a jalapeno paprika?

A jalapeno paprika ma már olyan természetességgel emelhető le a bevásárlóközpontok polcairól, mintha kenyeret vennél. Pedig nagy utat jár be a legtöbb üveg vagy konzerv, hiszen itthon korántsem akkora mennyiségben termesztik, mint őshazájában. A legtöbb chili Dél-Amerikából származik, a jalapeno természetes közege valamivel északabbra, egészen pontosan Közép-Amerika és főleg Mexikó térségében található. Népszerűsége miatt a termések több mint felét feldolgozzák, és jelentős mennyiséget exportálnak belőle. 

Sámson ereje a hajában volt, de miben rejlik a paprika erőssége?

A paprika erőssége növényenként változó. Még akár egy fajtán belül is tapasztalhatók jelentős eltérések, hiszen a hatóanyagok fejlődésére hatással van a klíma, a szárazság, a víz- vagy páramennyiség, a palántát ért napsütéses órák száma, de még a szakszerű gondozás is. Amiben viszont megegyeznek a különböző típusok, hogy mindig a paprika hegye a legenyhébb rész és fokozatosan erősödik, ahogy haladunk a csumája felé. 

A chili teleltetése 4 egyszerű lépésben

Egy chili akár 10 éven át hozhat bőséges termést, ha a teleltetése megoldott. Az olyan növényeknek, amelyek melegebb éghajlatról származnak vagy érzékenyebbek, gondoskodnod kell téli szállásról. Ha biztosítod nekik a szélvédett, fagymentes körülményeket, és még jobban vigyázol, hogy ne öntözd túl, akkor még sokáig gyönyörködhetsz a különleges virágokban, paprikákban. Ha már túl vagy az első termést hozó palánta felnevelésén, akkor a chili teleltetése már gyerekjáték lesz, eláruljuk, hogy mire figyelj!

A chili savanyítás titka

Az erős paprikák tartósításának legegyszerűbb módja a chili savanyítás. Mi, magyarok ebben a kérdésben is nagyon leleményesek vagyunk, rengeteg mindenből készítünk a stelázsi polcára savanyúságot.

A jalapeno paprika felhasználása 4 különböző módon

A jalapeno paprika felhasználása a konyhában egyre elterjedtebb. Ez egy közepesen erős chili, ami frissen és tartósítva is kapható, és meglehetősen változatosan fel lehet használni. Lépj túl azon, hogy pizzafeltétként vagy a szendvicsed kiegészítőjeként alkalmazod! Kapszaicintartalma az erőssége mellett a testünk számos területére is kedvező hatással van. Összegyűjtöttünk 4 további lehetőséget, miként használhatod a jalapenót kreatívan a konyhában és azon kívül. 

Az idei év legtrendibb ajándéka a chili ajándékcsomag

Ha különleges gasztro ajándékot keresel, de rájöttél, hogy lemaradtál az alapanyag beszerzéséről, akkor csapj le a webáruházunkban kapható chili ajándékcsomagra. A kézzel készített ajándékok közül is speciálisak a gasztroajándékok. Néhány egyszerű hozzávalóból mennyei krémlikőröket lehet készíteni, vagy egyedi pralinékat, bonbonokat formázni. A nem mindennapi chili készítmények tökéletes választás azoknak, akik szívesen kísérleteznek a csípős íz különböző változataival.

A kapszaicin 3 olyan hatása, amiért megéri chilit enni

A chilikben és erős paprikákban előforduló kapszaicin rengeteg folyamatot indít be a szervezetünkben, amiknek pozitív hatása van. A kutatások még javában zajlanak, hogy a gyógyászat hogyan tudja még hasznosítani, de már így is bizonyították számos betegség megelőzésében, kordában tartásában a szerepét. Külsőleg és belsőleg is tudja jótékony tulajdonságait érvényesíteni. 

Milyen a chili paprika hatása az egészségedre?

A chili paprika egészségre gyakorolt hatása már-már csodaszámba megy. Az eddigi kutatások is rengeteg pozitív visszajelzésről adnak számot, de a szakemberek azt mondják, hogy még korántsem tudunk mindent róla. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttük azokat az információkat, amik a rendelkezésünkre állnak, hogy egy helyen lásd, milyen sokféle területen élvezheted a chilit a konyhán kívül.

Miért a habanero a legtöbb chili szósz alapanyaga?

Az általunk készített több mint egy tucat chili szósz háromnegyedének az alapanyaga a habanero szósz. Hogy ez miért alakult így? Ínyenc vásárlóink visszajelzése és igényei segítenek minket, hogy olyan termékeket állítsunk elő, amik belopják magukat nemcsak a szívükbe, de a konyhájukba is. A habanero paprika kellően csípős, hogy megizzassza a célközönséget, de emellett olyan meglepő citrusos, gyümölcsös aromát hordoz, ami egyedivé teszi. 

Szószban, pácban, pálinkában érzi jól magát a Naga chili

A Naga Chili a Szellem chilivel van egyenesági rokoni kapcsolatban, így nem meglepő, hogy ő is a Scoville skála élén helyezkedik el. Mi több, 2007-től 2011-ig a világ legerősebbjeként tartottuk számon, de most sem kell szégyenkeznie, hiszen az egymilliós SHU értéket megfelelő termesztési körülményekkel másfélre, de akár kétmilliósra is fel lehet tornázni.

Így készül a legjobb Carolina Reaper szósz

Bármi, amit a konyhában készítesz, nagyban múlik a hozzávalók frissességén, minőségén, és ez a tökéletes Carolina Reaper szósz esetében is igaz. Az a legszerencsésebb, ha a saját termesztésű paprikádból tudod elkészíteni ezt a különlegességet. Viszont vannak más opciók is, ha ez nem lehetséges, például vehetsz mástól érett növényt vagy kész chiliszószt. Ebben a bejegyzésben igazi kulisszatitkot árulunk el, hiszen a saját módszerünket osztjuk meg veled, hogy nálunk hogy zajlik ez a folyamat.

Az igazi amerikai chili

Vannak olyan tipikus amerikai ételek, amiknek a chili a lételeme. Anélkül megette a fene az egészet, úgy már egy másik étel, ráadásul még csak nem is biztos, hogy élvezhető. Az egyik nagy kritikus pont a chili con carne, avagy chili (darált)hússal, amibe mondjuk a legtöbb recept szerint tesznek chilit, csak a többi hozzávaló vagy az elkészítési mód miatt könnyen válik botrányossá. Ebben a bejegyzésben mutatunk néhány alap amerikai ételt chilivel megspékelve, illetve utánajártunk a chili con carne titkának.

Erős paprikakrém kisokos

Aki szereti a chilit vagy általában a csípős paprikát, annak nem újdonság az erős paprikakrém. Legtöbben a bolti becézett magyar férfi névvel illetett terméket veszik, de jól megfigyelhető, hogy a tudatos és/vagy lelkes rajongók egyre bátrabban kísérlezeteznek saját maguk elkészíteni a csemegét. A változatos felhasználás egyik alapdarabja a paprikakrém, amit nem bonyolult elkészíteni.

Hogy lett a csípősből édes paprika?

Az édes paprika, mint fűszer, egy külön felfedezés eredménye. A Magyarországra érkezett és elterjedt fajta még erősen csípős volt, ezért sokáig ártalmasnak, sőt, egyenesen mérgezőnek gondolták. Aztán a történelmi események és a szükség úgy hozta, hogy az emberek rájöttek, nemcsak nem ártalmas, hanem egyenesen az életük múlhat a paprika fogyasztásán.

Chili lexikon - a legfontosabb tudnivalók röviden

Készítettünk egy chili lexikon elnevezésű összeállítást, amelyben minden eddigi tudásunkat igyekeztünk összeszedni. Meglehetősen nehéz dolgunk volt, hiszen annyiféle-fajta chili van, amik valamilyen tulajdonságuk alapján mind különlegesek. Nekünk pedig, akik saját magunk termesztjük, gondozzuk, öntözzük, szüreteljük és feldolgozzuk, pláne szívügyünk, hogy minél szélesebb körben hirdessük eme csodálatos növény egyediségét.

Így lehetséges az édes chili szósz felhasználása

Az édes chili szósz felhasználása azért telitalálat, mert azt a kategóriát képviseli, ami még belefér a csípős ízeket kevésbé kedvelőknek, de a chili rajongók is élvezni tudják. Fogyasztható szendvicsekben, esetleg tésztákhoz, salátához is tehető, de mivel a nyár a grillezés szezonja, vétek lenne, ha nem lenne az asztalon (legalább) egy üveggel.

3, 2, 1… indul a BBQ szezon, jöhet a BBQ szósz!
21
Jún

A nyári BBQ sütögetés különlegességét a száraz pác vagy a speciális BBQ szósz adja. Ha te is szívesen jössz össze a barátaiddal vagy a család apraja-nagyjával egy jó kis kerti mulatságra, akkor feltétlenül olvasd el ezt a bejegyzést, hogy mindenkitől bezsebelhesd a dicséretet.

Mi az: füstölt, piros és paprika?
31
Márc

Persze, hogy a füstölt pirospaprika! Egy jó magyaros gulyás vagy pörkölt nincsen fűszerpaprika nélkül. Azok, akik gondoskodnak otthon a fűszerek utánpótlásáról, biztosan találkoztak már a boltok egyre szélesebb fűszerpaprika kínálatával. Ha eddig csak a szokásos csemegét vagy az édesnemest választottad ismeret hiányában, akkor olvasd el a bejegyzésünket, mert megmutatjuk, hogy a füstölt pirospaprika aromája mennyit ad hozzá a klasszikus fogásokhoz.

Sokoldalú orvosság a konyhában: az erőspaprika
10
Márc

Az erőspaprikát sokkal hamarabb felfedezte a gyógyászat, mint a gasztronómia. Amikor a paprika kezdett Magyarországon teret nyerni, eleinte még mérgezőnek tartották a csípőssége miatt. Leginkább a nemesek tartották dísznövényként a kertjeikben, majd szép lassan a 17. századra megbizonyosodtak ennek az ellenkezőjéről.

Így lehetséges a chili paprika eltevése olajban
01
Márc

A nyári szezon ízletes zöldségei, gyümölcsei télire mentésének mintájára a chili paprika eltevése olajban is praktikus eljárás, ha a hideg hónapokban is élvezni szeretnéd kedvenc csípős növényedet.

Kóstoltad már a csilipaprika pálinkát?
22
Febr

A csilipaprika az ételek készítésekor már egyre több szakács kezébe rutinosan kerül, de a belőle készült pálinka még kevésbé elterjedt. Pedig egy jó kupica házi szilva vagy más gyümölcsből készült rövidital régen az étkezések előtt szinte kötelezőnek számított.

Cayenne bors, ami nem is bors, hanem chili
24
Jan

Kissé megtévesztő a Cayenne bors elnevezés, mert tulajdonképpen egy chili paprika őrleményéről van szó. Az egyik legrégebbi gyógynövény a földkerekségen, amit ma már a világ számos pontján termesztenek pozitív élettani hatásai miatt. Természetgyógyászati körökben nemes egyszerűséggel emiatt a gyógynövények királyának nevezik. Mi pedig ebben a bejegyzésben utánajártunk, hogy mi az alapja ennek a titulusnak.

Hogyan készül a füstölt paprika?
20
Jan

Az őseinktől örökül kapott tartósítási eljárást a mai napig előszeretettel alkalmazzuk, ugyanis összehasonlíthatatlanul különleges íze van a kolbásztól kezdve a füstölt paprikáig bárminek, ami alkalmas arra, hogy a füstölőbe lógassuk. Régen ezzel őrizték meg a különböző ételek szavatosságát, vagy tették sokáig fogyaszthatóvá. Ma már erre nem lenne szükség, hiszen a hűtő feltalálásával kiküszöbölték ezt a problémát, viszont egy finoman füstölt kolbász vagy sonka ízéről kár lenne lemondani.

5 tipp a habanero paprika felhasználására
29
Nov

Egyedülálló ízvilága miatt a habanero paprikának a felhasználása többféleképpen történhet. Annak ellenére, hogy egy viszonylag erős fajtáról van szó (SHU értéke 100.000-350.000), meglehetősen édeskés, enyhén gyümölcsös aromával rendelkezik. Így már értheted is, hogy miért ennyire népszerű. 

Chili a pácban… azaz olajban
24
Nov

A klasszikus natúr olajok mellett megjelentek a zöldfűszeres olajok a boltok polcain, de házilag is készíthetünk fűszerolajokat vagy egy árnyalattal pikánsabbat, ha chilit teszünk el olajban. Ezek az olajok azért is nagyon praktikusak, mert 2in1 megoldások, hiszen a fűszerezés lépését nagyrészt az ízesített olaj használatával megugorhatod.

Hogyan készül a paprikapor?
22
Nov

Tudtad, hogy a paprikapor, azaz a fűszerpaprika is magyar találmány? Ahhoz képest, hogy Magyarországon nem őshonos, a magyar leleményességnek köszönhetően a világ megismerte ennek a növénynek a különböző felhasználási módjait. A fűszerpaprikánk például annyira keresett volt az első világháború után, hogy szabályozni kellett a termesztés és feldolgozás módját, hogy a mennyiség ne menjen a minőség rovására.

Paprika el camino: a szárított paprika útja a szürettől a fűszeresedésig
25
Okt

Szárított paprikából készült fűszerpaprikára minden rendes magyar háztartásnak szüksége van. 

Legyen szó akár csípősről, akár csípősségmentesről, ételeink javának ez adja meg az alapját. 

 

Az ősz beköszöntével az utolsó lehetőség adódik, hogy aki maga termeli meg a gyümölcsét, az a természet adta lehetőségeket a maga javára fordítva kiszárítsa azt. Ha nincs kerted vagy saját termésed, piacról is beszerezheted az alapanyagot, ha fűszerpaprika készítésének a gondolatával kacérkodsz.

Hogyan lett közkedvelt gasztro alapanyag a chili?
20
Okt

Európában eleinte dísznövényként termesztették, ezután avanzsált át gasztro alapanyaggá a chili. Honnan származik? Kik hagyták örökségül, hogyan lett szerte a világban népszerű?

 

Cégünk a chili elkötelezett hódolója, és bár egyre népszerűbbek a különböző chili fajták itthon, sok még a kérdés velük kapcsolatban. 

Üvegbe zárt csípősség: chili krém
18
Okt

Rajongsz a csípős fűszerekért, szószokért, de a chili krémet még nem próbáltad? Te vagy az, aki mindig hozzátesz a leveséhez, pörköltjéhez egy kis pikáns ízesítőt?

 

A Chili Hungária Webáruház akkor a második otthonod lesz. Itt ugyanis manufaktúrában, innovatív módon dolgozunk. Minden termékünk, legyen szó akár chili szószról, chili cseppekről, chili őrleményekről, fűszerekről, minden saját alapanyagból készül, így 100%-ig biztosak lehetünk abban, hogy minőségi terméket tudunk neked küldeni.

 

Több termékünk is díjnyertes, amire felettébb büszkék vagyunk!

Turbózd fel a fűszerkészleted füstölt fűszerpaprikával!
27
Szept

Ha valamilyen magyaros ételt készítesz, az ételízesítők “szentháromsága” garantáltan a kezed ügyébe fog kerülni: só, bors, fűszerpaprika. A sima fűszerpaprikát cseréld le füstölt fűszerpaprikára, és meglátod, egy pici változtatás milyen nagy csodákra képes!

 

A Chili Hungária Webáruházban különböző paprikából készült fűszereket, szószokat és különlegességeket találsz, amik mind hagyományos eljárással, manufaktúrában készültek. 

Legnépszerűbb Mexikói chili paprikák
27
Szept

Íme egy összefoglaló lista, a Mexikói konyhában leggyakrabban használt chili paprikákról, egészen a friss paprikáktól kezdve, a szárított és füstölt paprikán át.

A jalapeno savanyúság is, vagy csak baromi csípős?
27
Aug

Hogy lenne már a jalapeno savanyúság?! Mindenki tudja, akár álmából felébresztve is, hogy az egy chili paprika fajta. Rosszul. Mert igenis a jalapeno lehet savanyúság, csak egy kis fantázia és kísérletező kedv kérdése az egész.

Legvad(as)abb álmod válik valóra: chilis vadas szósz
24
Aug

Mit szólnál, ha azt mondanánk, hogy a minden húsevő ember által közkedvelt vadas szósz és a chili paprika szerelembe esett, és közös gyermekükként megszületett egy olyan mártás, amely a vadas ízvilágot hozza, de ráadásul kellően csípős is? Igaz, csak kettes erősségű a skálánkon, de nem is az a célja, hogy mindent taroljon, hanem hogy kellő pikantériát adjon egy amúgy már jól ismert íznek. Ha nem ettél még ilyet, de máris felcsillant a szemed, akkor olvass tovább figyelmesen!

Így állj neki: paprikakrém télire
29
Júl

Paprikakrém télire? Tegye fel a kezét az, aki szeret a téli hidegben, szezonon kívül finom nyári ízeket fogyasztani! Sokan vagyunk, ugye? 

 

Na és most tegye fel a kezét az, aki szeret nyáron, a 38-40 fokban a forró tűzhely mellett állni, órákon át! Senki?

 

Tulajdonképpen érthető. Pedig sajnos a kettő összefügg. Annak lesz télire eltett finomság a kamrájában, aki nyáron hangya módjára szorgoskodott a konyhában, akár kánikula volt, akár nem. De a befőzés nem feltétlenül bonyolult, pofonegyszerűen is túleshetsz rajta.

 

Különösen érdemes nekiveselkedni, ha a magyaros fogásokat bőséges íztöbblettel ellátó házi paprikakrémről van szó. 

Indiai fűszerkeverék: a legnépszerűbbek között
26
Júl

Az indiai fűszerkeverék talán a legnépszerűbb minden fűszerkeverék közül. Raguk, szószok, húsételek válnak pikánssá általa. Valószínűleg nincs olyan felnőtt ember a földkerekségen, aki ne tudna egy jellegzetes ízvilágot társítani hozzá. Akár gyakran használja, akár ritkán, az indiai fűszerkeverékek speciális alapízét mindenki jól ismeri.

Főzött paprikakrém? Azt eszik vagy isszák?
19
Júl

A főzött paprikakrém tulajdonképpen ugyanolyan fűszer, mint az őrölt fűszerpaprika, a csípős szósz vagy a chiliszósz, és mégis más. Számos étel receptjéhez használható ételízesítőként, és mivel a magyar konyha amúgy is paprikaközpontú, nem is kell nagyítóval keresni, hogy mihez használhatnánk fel.

A barbecue szósz az új ketchup?
28
Jún

Barbecue party, barbecue szósz, barbecue szelet… mit is jelentenek ezek pontosan?

 

Ami nálunk a kerti parti szalonnasütéssel, az az Egyesült Államok déli államaiban a barbecue party. Társas program, baráti összejövetel, ahol húsokat, zöldségeket sütögetnek a szabadban, faszénparázson, és olyan speciális fűszerezést használnak, amelynek tényleg külön nevet kellett adni. Ez lett a barbecue.

Egyél gyakran csilit, a paprikában lévő vitamin erősíti az immunrendszered!
23
Jún

A csípős paprikában lévő vitaminról méltatlanul kevés szó esik. Sőt, a csili kapcsán szinte mindig csak a pokoli erőteljes ízérzet kerül szóba. Pedig hidd el, a csípős paprika rendszeres fogyasztásának számos jótékony hatása is van.

 

Megértem, ha kételkedsz, és nem éppen az immunerősítés jut róla eszedbe. De olvasd csak végig ezt a cikket, és meglátod: megváltozik a véleményed a kegyes halálról!

Fűszerpaprika – Az ízesítő, amit csak a magyarok értenek
14
Jún

Amikor külföldi ismerősöknek próbáljuk elmagyarázni, hogy mi is a fűszerpaprika, miért jó, ha majdnem minden ételünkbe bele tudjuk tenni, a legtöbben értetlenül állnak a témával szemben. Pedig ha megnézünk egy átlagos magyar háztartást, fűszerpaprikát valószínűleg találunk a konyhapolcon.

 

Nálunk a webshopban is különféle fűszerpaprikákat találtok, legyen szó csípős vagy kevésbé csípős ízekről, esetleg füstösebb aromákról. 

Paprikakrém készítése, ahogyan mi szeretjük
27
Máj

A méltán népszerű csiliszószok mellett igenis a paprikakrémeknek is megvan a maga helyük és szerepük a magyar háztartások konyhájában. Népszerűségüket az is indokolja, hogy kicsit kevésbé csípősek a folyékony rokonaikhoz képest. A paprikakrém készítése más eljárást és folyamatokat igényel, mint a szószok előállítása.

Különleges ízvilágot veszítesz, ha nem próbálod ki a csípős paprikakrémet
26
Máj

Sokszor tapasztaltad már, hogy időnként szeretjük innovatív módon újragondolni a már meglévő dolgokat. Csavarni egyet a rutinon, és előrukkolni valami újszerű megoldással. Ilyen termékeink a csípős paprikakrémek, amelyek ismerős ízvilága, mégis különleges textúrája azonnal a csilirajongók kedvencévé avanzsált. Te kóstoltad már? Ha igen, akkor jól tudod: a csípős paprikakrémeknek ott a helyük minden háztartásban.

Még fogyasztás előtt kerülj képbe, hogy milyen a csípős paprika hatása!
18
Máj

Kétféle ember él a Földön: aki kipróbálta már a csilipaprikát, és aki még nem. Ha ez utóbbi csoportba tartozol, egy dolgot akkor is biztosan tudsz: baromira fog csípni. Nem csoda hát, ha hosszasan mérlegeled és győzködöd magad, hogy bele merj-e egyáltalán kóstolni. Vajon mennyire lesz erős az íze? És egyáltalán: mégis milyen lehet a csípős paprika hatása?

Chilit ettél? Hogy állítsd meg az égő érzést.
19
Szept
Jártál már úgy, te is, hogy csípős chili paprikát kellett feldarabolnod és bátor voltál és nem vettél fel védőkesztyűt. Belenyúltál a szemedbe, megtörölted az arcod vagy csak simán égeti a bőrödet vagy a szádat? Miért olyan nehéz csillapítani az égető érzést?