A Chiliről minden

Carolina Reaper
Cayenne
Chili
Chipotle
Csípős
Felhasználás
Ghost chili
Habanero
Jalapeno
Kapszaicin
Legcsípősebb
Mag
Magyar
Palánta
Paprika fajták
Paprikakrém
Scoville
Szellem chili
Termesztés
Trinidad Scorpion
Verseny
Szűrés törlése
Naga Jolokia, a keleti dzsinn
27
Jún

A Naga Jolokia, vagy ahogy a köznyelvben nevezik, szellem chili, az egyik legcsípősebb paprika. Nem véletlenül tartotta a Guinness rekordot 2007-2011-ig. Azoknak ajánljuk, akik nagyon szeretik a csípőset, és nem riadnak vissza a határaik feszegetésétől sem, ez a chili ugyanis garantáltan próbára tesz.

3, 2, 1… indul a BBQ szezon, jöhet a BBQ szósz!
21
Jún

A nyári BBQ sütögetés különlegességét a száraz pác vagy a speciális BBQ szósz adja. Ha te is szívesen jössz össze a barátaiddal vagy a család apraja-nagyjával egy jó kis kerti mulatságra, akkor feltétlenül olvasd el ezt a bejegyzést, hogy mindenkitől bezsebelhesd a dicséretet.

Milyen hatása van az erős paprika fogyasztásának a testedre?
11
Máj

A kutatók régóta folytatnak arra vonatkozó kísérleteket, hogy pontosan milyen hatása van az erős paprika fogyasztásának az emberi szervezetre. Azt tudjuk, hogy a gasztronómiában jött, látott és győzött, és hogy az ereje nem a hajában van, mint Sámsonnak, hanem a kapszaicinnek köszönhető.

Ismerkedj meg az édes chili paprikával!
05
Máj

Bármilyen hihetetlenül hangzik, a chilik nem feltétlenül csípősek; számos édes chili paprika létezik. Ez a növény mindenképpen egy kulináris különlegességnek számít, hiszen rendkívül változatos formákban, színekben, méretekben lehet vele találkozni. Az egészségre gyakorolt pozitív hatásairól nem is beszélve.

Íme, a legkülönlegesebb paprikafajták
29
Ápr

A paprikafajták európai elterjedése után a magyar konyha bázisát jelentették. Elképzelhetetlen nélkülük a legtöbb klasszikus fogásunk, a kalocsai és a szegedi őrölt paprika is hungarikummá avanzsálta magát, sokáig az exportra termelt mennyiség is jelentősnek számított, az orvostudomány és a szépségipar is felfedezte magának értékes hatóanyagát, a kapszaicint. 

Sokoldalú orvosság a konyhában: az erőspaprika
10
Márc

Az erőspaprikát sokkal hamarabb felfedezte a gyógyászat, mint a gasztronómia. Amikor a paprika kezdett Magyarországon teret nyerni, eleinte még mérgezőnek tartották a csípőssége miatt. Leginkább a nemesek tartották dísznövényként a kertjeikben, majd szép lassan a 17. századra megbizonyosodtak ennek az ellenkezőjéről.

Így lehetséges a chili paprika eltevése olajban
01
Márc

A nyári szezon ízletes zöldségei, gyümölcsei télire mentésének mintájára a chili paprika eltevése olajban is praktikus eljárás, ha a hideg hónapokban is élvezni szeretnéd kedvenc csípős növényedet.

Kóstoltad már a csilipaprika pálinkát?
22
Febr

A csilipaprika az ételek készítésekor már egyre több szakács kezébe rutinosan kerül, de a belőle készült pálinka még kevésbé elterjedt. Pedig egy jó kupica házi szilva vagy más gyümölcsből készült rövidital régen az étkezések előtt szinte kötelezőnek számított.

Ó, az a csodálatos kapszaicin
01
Febr

Kevés ennyire megosztó dolog létezik a világon, mint amilyen a kapszaicin. Ez a vegyület a tipikus példája annak, hogy vagy szereted, vagy nem bírod elviselni, de nem tudsz a küszöbén ácsorogni. Mindenesetre azok járnak jobban, akik szeretik, mert nem csak az ételeket bolondítja meg pikánsságával, hanem rengeteg jótékony hatás kiváltója az emberi szervezetben. Ismerkedjünk meg alaposabban a kapszaicinnel!

4. Kabai Meteorit Chilievő Verseny és Chilievő Európa-bajnokság
01
Febr

2022. Augusztus 13-án, Chilievő Európa-bajnokság és 4. Kabai Meteorit Chilevő verseny!


Hivatalosan is elkezdtünk készülni az augusztus 13-i, IV. Kabai Meteorit Chilievő Verseny lebonyolítására és az azt követő Chilievő Európa Bajnokságra!




Igen! Európa Bajnokságra!



A legkeményebb arcok látogatnak el Kabára, hogy eldöntsék, ki lesz 2022 Európa bajnoka chilievésben! Több díszvendég is lesz, többek között itt lesz Shahina Waseem, a regnáló világbajnok is!
Fontos tudni: az EB meghívásos! Arra nem tudsz jelentkezni, de a Kabai Meteorit versenyre, mely a felvezető eseménye lesz, igen! Előzetesen e-mailben, a chilihungaria@chilihungaria.hu-n, de fontos, hogy a verseny előtt egy órával legalább, az EB rendezvénysátrában mindenképpen jelenj meg! Ez a verseny is hivatalos Leauge of Fire esemény lesz, tehát úgy, mint tavaly, világranglista pontokat kap a győztes!


Szabályzat:


A verseny tíz (10) fordulóból áll. A tíz fordulóból nyolc-kilenc friss chili, egy, vagy kettő szósz. Minden forduló megkezdésére a műsorvezető ad engedélyt!


Tiltott:

1. A versenyen csak azok vehetnek részt, akik elolvasták, értelmezték és aláírták a versenyen indulók nyilatkozatát!

2. A verseny közben nem szabad felállni, mindenki azon a széken ül, amit kiválasztott

3. Nem lehet hamarabb megenni a felkínált paprikát, csak ha a versenyvezető/műsorvezető engedélyt ad. Ellenkező esetben figyelmeztetést kapsz!

4. A paprikát, vagy a szószt teljesen el kell fogyasztani, csak a paprika szára maradhat. Ugyanígy a szósz esetében, teljesen el kell fogyasztani a kimért mennyiséget, a szándékos, vagy véletlen kiömlést pótolni kell.

5. Nem eshet ki a szádból, teljesen el kell fogyasztani.


6. Köpködni tilos!

7. Semmilyen folyadékot nem fogyaszthatsz a verseny közben, ugyanígy semmi mást nem ehetsz, csak amit felkínálnak a verseny során!

8. Minden paprikát meg kell rágni! Erre külön figyelni kell a rendezőnek. Aki rágás nélkül nyeli le, figyelmeztetni kell!

9. A harmadik figyelmeztetés kizárást von maga után!

10. Bármilyen megtévesztés vagy félrevezetés kizárással jár!


Szóval, ... egy, kettő, három, Edd a chilit!

Előző évben is nagy sikert aratott a verseny. Bővebben itt olvashatsz róla.

 

 

Szellem a palackban – Avagy mi az a csili csepp?
26
Jan

A chilikből készült számos por, krém és szósz mellett egyre nagyobb teret hódít a csili csepp. Azok, akik kifejezetten szeretik a csípőset, a csili cseppel nem tudnak mellényúlni. A csepp lényegében fűszerezésre alkalmas, mégis többet nyújt a hagyományos fűszerőrleménynél.

Okozhat a csípős paprika hasmenést?
10
Jan

Jótékony hatásait már több bejegyzésben említettük, most nézzük meg azt is, hogy van-e alapja annak a teóriának, hogy a csípős paprika hasmenést, esetleg halált is okozhat. A paprika összes jó és rossz tulajdonsága egyetlen vegyületnek köszönhető, ez pedig nem más, mint a kapszaicin. Ez adja a paprika erősségét, és mértékegysége az SHU. Ebben a bejegyzésünkben most nem gasztronómiai szempont alapján vesszük górcső alá a csípős paprika hatóanyagát, hanem inkább egészségügyi szempontból. 

5 tipp a habanero paprika felhasználására
29
Nov

Egyedülálló ízvilága miatt a habanero paprikának a felhasználása többféleképpen történhet. Annak ellenére, hogy egy viszonylag erős fajtáról van szó (SHU értéke 100.000-350.000), meglehetősen édeskés, enyhén gyümölcsös aromával rendelkezik. Így már értheted is, hogy miért ennyire népszerű. 

Chili a pácban… azaz olajban
24
Nov

A klasszikus natúr olajok mellett megjelentek a zöldfűszeres olajok a boltok polcain, de házilag is készíthetünk fűszerolajokat vagy egy árnyalattal pikánsabbat, ha chilit teszünk el olajban. Ezek az olajok azért is nagyon praktikusak, mert 2in1 megoldások, hiszen a fűszerezés lépését nagyrészt az ízesített olaj használatával megugorhatod.

Hogyan készül a paprikapor?
22
Nov

Tudtad, hogy a paprikapor, azaz a fűszerpaprika is magyar találmány? Ahhoz képest, hogy Magyarországon nem őshonos, a magyar leleményességnek köszönhetően a világ megismerte ennek a növénynek a különböző felhasználási módjait. A fűszerpaprikánk például annyira keresett volt az első világháború után, hogy szabályozni kellett a termesztés és feldolgozás módját, hogy a mennyiség ne menjen a minőség rovására.

Teszteld magad! Milyen magyar paprikafajtákat ismersz?
22
Nov

A magyar paprikafajták termesztésének nagy múltja van annak ellenére, hogy nálunk ez a gyümölcs nem őshonos. Dél- és Közép-Amerikából került Magyarországra az 1600-as években. Ahhoz, hogy általánosan ismert legyen, még további kétszáz évet kellett várni, ugyanis először csak a főúri kertek dísznövényeként volt népszerű.

Édes élet chilivel
27
Okt

A chilit nem csak a csípőssége miatt lehet szeretni, hanem változatossága miatt is: ahogy vannak gyümölcsösebb ízvilágúak, vannak édes chilik is.

 

Természetes, hogy a chilit a csípőssel párosítjuk, bár már a csípősségében is megmutatkozik az egyedisége.

 

Nemcsak a különböző paprikafajták csípőssége tér el, de ugyanazon fajtán belül is jelentős különbségek lehetnek. A környezeti hatás, a hőmérséklet, a gondozás mind kihatnak egy termés csípősségének alakulására.

Paprika el camino: a szárított paprika útja a szürettől a fűszeresedésig
25
Okt

Szárított paprikából készült fűszerpaprikára minden rendes magyar háztartásnak szüksége van. 

Legyen szó akár csípősről, akár csípősségmentesről, ételeink javának ez adja meg az alapját. 

 

Az ősz beköszöntével az utolsó lehetőség adódik, hogy aki maga termeli meg a gyümölcsét, az a természet adta lehetőségeket a maga javára fordítva kiszárítsa azt. Ha nincs kerted vagy saját termésed, piacról is beszerezheted az alapanyagot, ha fűszerpaprika készítésének a gondolatával kacérkodsz.

Hogyan lett közkedvelt gasztro alapanyag a chili?
20
Okt

Európában eleinte dísznövényként termesztették, ezután avanzsált át gasztro alapanyaggá a chili. Honnan származik? Kik hagyták örökségül, hogyan lett szerte a világban népszerű?

 

Cégünk a chili elkötelezett hódolója, és bár egyre népszerűbbek a különböző chili fajták itthon, sok még a kérdés velük kapcsolatban. 

Üvegbe zárt csípősség: chili krém
18
Okt

Rajongsz a csípős fűszerekért, szószokért, de a chili krémet még nem próbáltad? Te vagy az, aki mindig hozzátesz a leveséhez, pörköltjéhez egy kis pikáns ízesítőt?

 

A Chili Hungária Webáruház akkor a második otthonod lesz. Itt ugyanis manufaktúrában, innovatív módon dolgozunk. Minden termékünk, legyen szó akár chili szószról, chili cseppekről, chili őrleményekről, fűszerekről, minden saját alapanyagból készül, így 100%-ig biztosak lehetünk abban, hogy minőségi terméket tudunk neked küldeni.

 

Több termékünk is díjnyertes, amire felettébb büszkék vagyunk!

Paprika erősségének mérése: így történik
29
Szept

A paprikák erősségének a mérését nem csak szubjektíven állapíthatjuk meg. Létezik egy úgynevezett Scoville skála, ami alapján rangsorolni tudjuk a különböző paprikák csípősségét.

Turbózd fel a fűszerkészleted füstölt fűszerpaprikával!
27
Szept

Ha valamilyen magyaros ételt készítesz, az ételízesítők “szentháromsága” garantáltan a kezed ügyébe fog kerülni: só, bors, fűszerpaprika. A sima fűszerpaprikát cseréld le füstölt fűszerpaprikára, és meglátod, egy pici változtatás milyen nagy csodákra képes!

 

A Chili Hungária Webáruházban különböző paprikából készült fűszereket, szószokat és különlegességeket találsz, amik mind hagyományos eljárással, manufaktúrában készültek. 

Legnépszerűbb Mexikói chili paprikák
27
Szept

Íme egy összefoglaló lista, a Mexikói konyhában leggyakrabban használt chili paprikákról, egészen a friss paprikáktól kezdve, a szárított és füstölt paprikán át.

Legvad(as)abb álmod válik valóra: chilis vadas szósz
24
Aug

Mit szólnál, ha azt mondanánk, hogy a minden húsevő ember által közkedvelt vadas szósz és a chili paprika szerelembe esett, és közös gyermekükként megszületett egy olyan mártás, amely a vadas ízvilágot hozza, de ráadásul kellően csípős is? Igaz, csak kettes erősségű a skálánkon, de nem is az a célja, hogy mindent taroljon, hanem hogy kellő pikantériát adjon egy amúgy már jól ismert íznek. Ha nem ettél még ilyet, de máris felcsillant a szemed, akkor olvass tovább figyelmesen!

Így állj neki: paprikakrém télire
29
Júl

Paprikakrém télire? Tegye fel a kezét az, aki szeret a téli hidegben, szezonon kívül finom nyári ízeket fogyasztani! Sokan vagyunk, ugye? 

 

Na és most tegye fel a kezét az, aki szeret nyáron, a 38-40 fokban a forró tűzhely mellett állni, órákon át! Senki?

 

Tulajdonképpen érthető. Pedig sajnos a kettő összefügg. Annak lesz télire eltett finomság a kamrájában, aki nyáron hangya módjára szorgoskodott a konyhában, akár kánikula volt, akár nem. De a befőzés nem feltétlenül bonyolult, pofonegyszerűen is túleshetsz rajta.

 

Különösen érdemes nekiveselkedni, ha a magyaros fogásokat bőséges íztöbblettel ellátó házi paprikakrémről van szó. 

Miért csíp a csípős szósz?
29
Jún

Mar, csíp, éget... ilyen egy igazi csípős szósz, amikor megkóstoljuk. Szétárad a szánkban, de az orrunkban és a torkunkban is érezzük hatását, miközben könnybe lábad a szemünk. 

Fűszerpaprika – Az ízesítő, amit csak a magyarok értenek
14
Jún

Amikor külföldi ismerősöknek próbáljuk elmagyarázni, hogy mi is a fűszerpaprika, miért jó, ha majdnem minden ételünkbe bele tudjuk tenni, a legtöbben értetlenül állnak a témával szemben. Pedig ha megnézünk egy átlagos magyar háztartást, fűszerpaprikát valószínűleg találunk a konyhapolcon.

 

Nálunk a webshopban is különféle fűszerpaprikákat találtok, legyen szó csípős vagy kevésbé csípős ízekről, esetleg füstösebb aromákról. 

Különleges ízvilágot veszítesz, ha nem próbálod ki a csípős paprikakrémet
26
Máj

Sokszor tapasztaltad már, hogy időnként szeretjük innovatív módon újragondolni a már meglévő dolgokat. Csavarni egyet a rutinon, és előrukkolni valami újszerű megoldással. Ilyen termékeink a csípős paprikakrémek, amelyek ismerős ízvilága, mégis különleges textúrája azonnal a csilirajongók kedvencévé avanzsált. Te kóstoltad már? Ha igen, akkor jól tudod: a csípős paprikakrémeknek ott a helyük minden háztartásban.

Te csíped a marha erős szószokat?
21
Máj

Már az illatán is érződik, hogy ez bizony bivaly erős lesz. Aztán a szádhoz emeled, belekóstolsz, és elönti testedet az ismerős érzés: a szád és az arcod lángolni kezd, a szemed szinte kifolyik az égető hatástól, és úgy érzed, az egész tested lángvörös a sokkoló élménytől, amit a marha erős szósz okoz. Ez a csilipaprika és a belőle készített szószok, fűszerek és olajok fogyasztásának tipikus hatása.

Még fogyasztás előtt kerülj képbe, hogy milyen a csípős paprika hatása!
18
Máj

Kétféle ember él a Földön: aki kipróbálta már a csilipaprikát, és aki még nem. Ha ez utóbbi csoportba tartozol, egy dolgot akkor is biztosan tudsz: baromira fog csípni. Nem csoda hát, ha hosszasan mérlegeled és győzködöd magad, hogy bele merj-e egyáltalán kóstolni. Vajon mennyire lesz erős az íze? És egyáltalán: mégis milyen lehet a csípős paprika hatása?

II. Kabai Erőspaprika Evő Verseny 2019
19
Szept
A tavalyi rendkívül sikeres rendezvény után, idén is megrendezzük a II. Kabai Érőspaprika Evő Versenyt!
Chilit ettél? Hogy állítsd meg az égő érzést.
19
Szept
Jártál már úgy, te is, hogy csípős chili paprikát kellett feldarabolnod és bátor voltál és nem vettél fel védőkesztyűt. Belenyúltál a szemedbe, megtörölted az arcod vagy csak simán égeti a bőrödet vagy a szádat? Miért olyan nehéz csillapítani az égető érzést?