A Chiliről minden

Carolina Reaper
Cayenne
Chili
Chipotle
Csípős
Felhasználás
Ghost chili
Habanero
Jalapeno
Kapszaicin
Legcsípősebb
Mag
Magyar
Palánta
Paprika fajták
Paprikakrém
Scoville
Szellem chili
Termesztés
Trinidad Scorpion
Verseny
Szűrés törlése
A csípős chilipaprikák világa: Minden, amit tudni érdemes!

Ha szereted az izgalmas ízeket és kihívásokat keresel a konyhában, akkor a csípős chilik világa neked való! Ebben a bejegyzésben mindent megtudhatsz a csípős chilipaprikákról, azok fajtáiról, erősségükről és felhasználásukról.

Érdekességek a Fireball chili kapcsán

A Fireball chilinek igazán érdekes története van, ami a világ legjobb chili szószainak megmérettetéséhez kapcsolódik. Először 2015-ben vett részt magyar termék a World Hot Sauce Awards Amerika nevű eseményen.

Házilag is kerülhet erős fűszerpaprika az asztalra

Az erős fűszerpaprika csípős ízéről ismert. Erősségét a paprika kapszaicintartalma határozza meg, amely a növény termésének alkaloidja. Legfőképpen a paprika vastag erezetében található meg ez a bizonyos kapszaicin, amely csípő érzést vált ki, és már kisebb dózisban is hő érzetét keltheti.

Chili szárítása mesterfokon – így csináld!

A szárítás egy ősrégi, de nagyon hatékony tartósítási módszer, melyet elsősorban zöldségeknél és gyümölcsöknél alkalmaznak. A chili szárítása szerencsére nem nagy ördöngösség, és akár házilag is kivitelezhető, így egész évben fogyaszthatod a kedvenc csípős paprikáidat.

Zamatos finomságok télen is – módszerek az erős paprika tartósítására

Közeleg a nyár, érnek a paprikák, paradicsomok és más zamatos zöldségek, amikből rengeteg finomságot készíthetünk. Ezeket a hűvösebb évszakokban is szívesen fogyasztjuk, viszont ilyenkor kevésbé áll rendelkezésünkre friss zöldség. Ezért jó, ha járatosak vagyunk az erős paprika tartósításában.

Mindenkinek fogyasztania kellene chilipaprikát

Persze csak módjával, és anélkül, hogy a szemünkbe kerülne, de a chilipaprika bizony jó hatással van az egészségünkre. Nemcsak finom és remekül feldobja az ételeinket, de a jóllétünkhöz is hozzájárul.

Irány a piac, szerezz be otthonra chili magokat - elmondjuk, miért!

Ha vetőmagról van szó, először a zöldségek és a konyhakert jut eszünkbe, nem feltétlenül a chili magok. Pedig egyre több háztartásba beférkőznek ezek a pikáns magok, szerencsére, hiszen remekül passzolnak a magyar konyhába és a külföldi gasztronómia szerelmeseinek fűszerei közé.

Így használd konyhádban az őrölt chili paprikát

A csípősség és a karakteres ízvilág sokunk kedvence, legkönnyebben pedig az őrölt chili paprika felhasználásával érhetjük ezt el. Ez a kis “csodaszer” a világ számos konyháját meghódította, nem is véletlenül.

Ínyencek kedvence: íme, ilyen a chili lekvár

A lekvár szóról leggyakrabban egy gyümölcs, többnyire a szilva vagy a barack ugrik be, ebben a cikkünkben viszont egy igazán fűszeres, pikáns finomságot hoztunk: készíts te is otthon chili lekvárt! Meglátod, garantált sikered lesz vendégváráskor vagy ajándékozáskor.

A fermentált chili szósz varázslatos világa

Ismerősen cseng a Tabasco név? Már megszoktad a sima chili szószokat és valami újra vágysz? Próbáld ki a fermentált chili szószok egyikét, melyet otthon is elkészíthetsz és amely egyedi karaktert kölcsönöz az ételeknek.

A legnépszerűbb chili fűszerek, amelyek bármely ételt feldobnak

Magyarként sokan szeretjük a pikáns ételeket, a chili fűszer pedig ezerféle aromát adhat egy fogáshoz - utóbbi attól függ, hogy pontosan milyen növényből készült. Milyen fűszerek közül választhatunk, és az ízlelőbimbóinkon túl testünk mely részei lesznek még hálásak a chiliért? Cikkünkből kiderül!

Varázsold konyhádba Ázsiát vagy Mexikót a madárszem chilivel

A madárszem chili csípőssége és pikáns íze rendkívül népszerű a Távol-Keleten és Közép-Amerikában is, garantáltan próbára teszi még az edzett ízlelőbimbókat is. Cikkünkben többek között a fajta jellegzetességeivel és néhány receptötlettel foglalkozunk.

A chili paprika savanyítása - miért, hogyan, mivel?

Odavagy a csípős ízért és mindened a chili paprika? Nemcsak szezonban, hanem télen is szeretnéd élvezni és felturbózni vele a fogásokat, valamint az immunrendszered? Pont erre ad lehetőséget a chili paprika savanyítása, amelynek hála sokáig eláll majd kedvenc zöldséged, megőrzi vitamintartalmát és zamatát is. 

Pikáns ízek bárhol, bármikor – Ezért jó ötlet a chili szárítása

A magyaros konyha elengedhetetlen íze a csípős, ezt pedig akár saját termesztésű chili paprikával is a lábasba és a tányérokra varázsolhatjuk. Ám egy zöldség sem áll el addig, amíg szeretnénk, ezért érdemes megfontolni a tartósítást. Lássuk, hogy is néz ki a chili szárítása.

A csípős ételek jótékony hatásai, avagy miért érdemes használni a konyhában?

Vannak, akik néhány szelet jalapenót szeretnek a pizzájukon, míg mások a legminimálisabb csípősséget sem bírják elviselni. Nem számít, hogy milyen típusú ember vagy, az extra chili szósz és fűszeresek ételek lenyűgözőek. Mértékkel fogyasztva pedig rendkívül egészségesek! Nézzük most meg a csípős ételek hatásait!

Mitől olyan különleges a Carolina chili?

A Carolina chili születési neve Carolina Reaper, atyja Ed Currie, egy Dél-Karolinában élő chili termesztő. Ed már az 1980-as években elkezdte a csípős paprikák nevelgetését. A világhírnevet és a sikert kétséget kizáróan a Carolina chili hozta meg számára 2013-ban. Azóta kinevelt egy még erősebb fajtát is, amit Hot X névre keresztelt, de azt nem jegyeztette be a Guinness Rekordok közé, így egyelőre a Carolina Reaper szerepel hivatalosan a világ legerősebb chilije lista élén.

Megszoksz vagy megszöksz - ez a chili aroma ultimátuma

A chili aroma elsősorban csípős érzést generál az adott fajta kapszaicintartalmának megfelelően. Viszont emellett még számos egyéb íz is megjelenik: földes, édes, gyümölcsös, citrusos, hogy a jellegzeteseket említsem. Amikor ráharapsz egy karika jalapenóra, a benne lévő kapszaicin ingerelni kezdi a fájdalmat érzékelő idegvégződéseket.

Létezik chili allergia?

Ha a csípős ételek fogyasztása után 20-120 perccel kellemetlen tünetek lépnek fel, akkor valószínűleg azon kevesek egyike vagy, akiket chili allergia kínoz. Az allergiák közül ez meglehetősen ritka: 10 ezer emberből körülbelül 14 érintett. Leginkább a tejtermékek, tojás, mogyoró, kagyló számítanak allergéneknek, de számos fűszer hatására is fokozott védelmi üzemmódba kapcsol az emberi szervezet. 

Mitől más a kézműves chili szósz?

Joggal merülhet fel benned a kérdés, hogy mitől más a kézműves chili szósz, mint a nagy márkák készítményei? Ha röviden szeretnénk válaszolni, akkor csak annyit felelnénk, hogy szinte mindenben. De mi nem fukarkodunk a válasszal, ezért részletekbe menően elmeséljük neked, hogy a Chili Hungária Webáruház miben különbözik mindenki mástól. 

Nehézsúlyú erős szószok a ringben

Mondhatni, hogy az erős szószok a vállalkozásunk lélekmelengetői. Különleges kapcsolat fűz minket a chilikhez. Ezért is kezdtünk bele a nagy mennyiségű termesztésükbe.

Mire jó az olajban eltett paprika?

Az olajban eltett paprika felturbózza a grillezett húsokat, de jóleshet akár télen is a pörkölt mellé. Elkészítése nagyon hasonlít a savanyúságéhoz, tehát gyors és egyszerű. Nemcsak elképesztően ízletes, hanem valóságos vitaminbomba. Az olaj kiválóan megőrzi mind a chili kapszaicin-, mind pedig a vitamintartalmát. Mutatjuk, hogy hogyan állítsd össze és miért jó az olajos paprika.

A legcsípősebb chili szósz válogatás

Kétféle chili szósz válogatás közül választhatsz a webshopunkban, amelyekről nyugodtan kijelenthetjük, hogy egyik erősebb, mint a másik. A nagyobb, ám egydarabos kiszerelésű üvegek mellett így lehetőséged van mindjárt három különböző kencét megkóstolni. Vigyázat, nem tréfálunk: az egyikben tényleg a legbrutálisabb chili szószokkal mérettetheted meg magad.

A chili paprika tartósítása klasszikusan

A chili paprika tartósítása során is megőrzi remek tulajdonságait. Ilyen kiváló tulajdonság például az egyedülálló zamat, a rendkívül magas C-vitamin-tartalom és az egyéb jótékony vitaminok, nyomelemek és antioxidánsok. A legegyszerűbb módja, ha idényen kívül is szeretnéd élvezni a kedvenc csemegéd, hogy valamilyen eljárással tartósítod. Erre hoztunk most néhány ötletet.

Chilikrém készítése a legegyszerűbb módon

A chilikrém készítése egyszerű, gyors és ráadásul elképesztően ízletes. Alig áll néhány összetevőből, kevés munkával jár és kis fantáziával zseniálisan változatos módokon fogyaszthatod. Mexikóban és Közép-Amerikában szinte nincs olyan csirke- vagy marhahúsból készült étel, amihez ne adnák hozzá. Itthon akár még egy libazsíros kenyeret is feltuningolhatsz vele. Miért vásárolnád meg a bolti tömeggyártott, ízfokozókban dúskáló terméket, ha készíthetsz magadnak egyedi chilikrémet?

A csípős paprika hatása a szervezetre

A csípős paprika hatása nem merül ki annyiban, hogy elállítja a lélegzeted vagy könnybe lábasztja a szemed. Persze a chili rajongók elsősorban ezekért a tulajdonságaiért szeretik, de a benne lévő kapszaicinnek és gazdag vitamintartalmának köszönhetően rengeteg előnye van még ezeken kívül. Hogy a tudomány jelenlegi állása szerint pontosan hogyan javítja meg az életminőséget, azt ebben a bejegyzésben igyekeztünk összefoglalni.

Tudod, hogy mi a chili erősség mértékegysége?

Valamiért mi, emberek szeretjük számszerűsíteni a dolgokat, ezért lehet az, hogy még a chili erősségének is van mértékegysége. Érdekes pedig, hogy mennyire erős egy paprika, az legalább olyan szubjektív, mint hogy mennyire édes egy tábla csokoládé. Viszont mivel a chili elsősorban fűszer és nem élvezeti cikk, mégis fontos tudni, hogy mennyit lehet belőle tenni egy ételhez, hogy ízletes és ehető maradjon. 

Honnan származik a jalapeno paprika?

A jalapeno paprika ma már olyan természetességgel emelhető le a bevásárlóközpontok polcairól, mintha kenyeret vennél. Pedig nagy utat jár be a legtöbb üveg vagy konzerv, hiszen itthon korántsem akkora mennyiségben termesztik, mint őshazájában. A legtöbb chili Dél-Amerikából származik, a jalapeno természetes közege valamivel északabbra, egészen pontosan Közép-Amerika és főleg Mexikó térségében található. Népszerűsége miatt a termések több mint felét feldolgozzák, és jelentős mennyiséget exportálnak belőle. 

Sámson ereje a hajában volt, de miben rejlik a paprika erőssége?

A paprika erőssége növényenként változó. Még akár egy fajtán belül is tapasztalhatók jelentős eltérések, hiszen a hatóanyagok fejlődésére hatással van a klíma, a szárazság, a víz- vagy páramennyiség, a palántát ért napsütéses órák száma, de még a szakszerű gondozás is. Amiben viszont megegyeznek a különböző típusok, hogy mindig a paprika hegye a legenyhébb rész és fokozatosan erősödik, ahogy haladunk a csumája felé. 

Mi jobb egy üveg chilinél? Egy chili válogatás!

Chili rajongó ügyfeleink igényei alapján állítottuk össze a webáruházunkban kapható két chili válogatást. A csomagokban található szószok külön-külön is lefedik az extra csípősség iránti igényeket, így együtt azonban talán még inkább megmutatkozik mindegyik üveg tartalmának az egyedisége. Bár két kence megegyezik az összeállításokban, a harmadik az egyiknél egy közepesen erős, a másik ereje pedig méltó a nevéhez: Kegyes Halál. Bemutatjuk a válogatásokban szereplő mártásokat.

A chili savanyítás titka

Az erős paprikák tartósításának legegyszerűbb módja a chili savanyítás. Mi, magyarok ebben a kérdésben is nagyon leleményesek vagyunk, rengeteg mindenből készítünk a stelázsi polcára savanyúságot.

A sok chili közül a Moruga Scorpion csípése valóban olyan, mint egy skorpióé

Na, nem mintha skorpiócsípést láttunk volna közelről, de a Moruga Scorpion chili erejét meglehetősen jól ismerjük. A magas SHU értékkel bíró fajtákhoz mindig csak védőszerelésben nyúlunk, de a Moruga Scorpion még négy latex kesztyűn keresztül is a tudtunkra adja, hogy ki az úr a palántán. Egyedi ízvilága miatt sokan keresik, de nem szabad félvállról venni, elvégre mégis a világ legerősebb chilije volt 2012-ig. 

A jalapeno paprika felhasználása 4 különböző módon

A jalapeno paprika felhasználása a konyhában egyre elterjedtebb. Ez egy közepesen erős chili, ami frissen és tartósítva is kapható, és meglehetősen változatosan fel lehet használni. Lépj túl azon, hogy pizzafeltétként vagy a szendvicsed kiegészítőjeként alkalmazod! Kapszaicintartalma az erőssége mellett a testünk számos területére is kedvező hatással van. Összegyűjtöttünk 4 további lehetőséget, miként használhatod a jalapenót kreatívan a konyhában és azon kívül. 

Miről árulkodik a chili skála?

A chili skála egyfajta ranglista, amiből hozzávetőlegesen megtudhatod, hogy milyen erős egy adott fajtához tartozó paprika. Érdeklődésed eredhet pusztán kíváncsiságból vagy előre megfontolt fogyasztói szándékból. Mármint vásárolnál egy terméket, de nem vagy biztos benne, hogy kellően csípős lesz-e vagy éppenséggel már a tűréshatárodon jóval kívül esik. Esetleg palántát nevelnél, aminek a termését fel szeretnéd használni, és tudni szeretnéd, hogy mire számíthatsz tőle.

A chili 3 legfontosabb hatása

Ebben a bejegyzésben kiemeljük azt a három területet, ami a chili hatása miatt elképesztő pozitív változásokat idéz elő az emberi szervezetben. Korábban is írtunk arról, hogy milyen előnyei vannak a trópusi növényeket akár nyersen, akár feldolgozva beiktatni az étrendedbe, most ezek közül kiemeljük a három legfontosabbat.

A kapszaicin 3 olyan hatása, amiért megéri chilit enni

A chilikben és erős paprikákban előforduló kapszaicin rengeteg folyamatot indít be a szervezetünkben, amiknek pozitív hatása van. A kutatások még javában zajlanak, hogy a gyógyászat hogyan tudja még hasznosítani, de már így is bizonyították számos betegség megelőzésében, kordában tartásában a szerepét. Külsőleg és belsőleg is tudja jótékony tulajdonságait érvényesíteni. 

Miért a habanero a legtöbb chili szósz alapanyaga?

Az általunk készített több mint egy tucat chili szósz háromnegyedének az alapanyaga a habanero szósz. Hogy ez miért alakult így? Ínyenc vásárlóink visszajelzése és igényei segítenek minket, hogy olyan termékeket állítsunk elő, amik belopják magukat nemcsak a szívükbe, de a konyhájukba is. A habanero paprika kellően csípős, hogy megizzassza a célközönséget, de emellett olyan meglepő citrusos, gyümölcsös aromát hordoz, ami egyedivé teszi. 

Szószban, pácban, pálinkában érzi jól magát a Naga chili

A Naga Chili a Szellem chilivel van egyenesági rokoni kapcsolatban, így nem meglepő, hogy ő is a Scoville skála élén helyezkedik el. Mi több, 2007-től 2011-ig a világ legerősebbjeként tartottuk számon, de most sem kell szégyenkeznie, hiszen az egymilliós SHU értéket megfelelő termesztési körülményekkel másfélre, de akár kétmilliósra is fel lehet tornázni.

A paprika erejének a Scoville skála a tudója

Szoktad ellenőrizni a megvásárolt paprika erejét a Scoville skálán? Vannak, akik direkt feszegetik a határaikat, és azért bújják annyira ezt a ranglistát, hogy egyre csípősebb fajtákat is kipróbáljanak. Míg mások maradnak a komfortzónájukon belül, és ha rátalálnak egy olyan növényre, ami kellően csípős, tartják azt a határt. Bármelyik csoportba is tartozz, azt azért fontos leszögezni, hogy a Scoville skála egy szubjektív ranglista, eszerint kell kezelni.

Tiszteletet a Trinidad Scorpion Moruga paprikának!

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Trinidad és Tobago nevű állam, amelynek egy távoli kis szegletében nőtt, növekedett a Trinidad Scorpion Moruga nevű paprikafaj. Ez a paprika a legkülönlegesebb volt mind közül.

Így készül a legjobb Carolina Reaper szósz

Bármi, amit a konyhában készítesz, nagyban múlik a hozzávalók frissességén, minőségén, és ez a tökéletes Carolina Reaper szósz esetében is igaz. Az a legszerencsésebb, ha a saját termesztésű paprikádból tudod elkészíteni ezt a különlegességet. Viszont vannak más opciók is, ha ez nem lehetséges, például vehetsz mástól érett növényt vagy kész chiliszószt. Ebben a bejegyzésben igazi kulisszatitkot árulunk el, hiszen a saját módszerünket osztjuk meg veled, hogy nálunk hogy zajlik ez a folyamat.

Az igazi amerikai chili

Vannak olyan tipikus amerikai ételek, amiknek a chili a lételeme. Anélkül megette a fene az egészet, úgy már egy másik étel, ráadásul még csak nem is biztos, hogy élvezhető. Az egyik nagy kritikus pont a chili con carne, avagy chili (darált)hússal, amibe mondjuk a legtöbb recept szerint tesznek chilit, csak a többi hozzávaló vagy az elkészítési mód miatt könnyen válik botrányossá. Ebben a bejegyzésben mutatunk néhány alap amerikai ételt chilivel megspékelve, illetve utánajártunk a chili con carne titkának.

A Scoville skála csúcsán még mindig a Carolina Reaper van

Lassan egy évtizede foglalta el a Carolina Reaper a Scoville skála legmagasabb fokát, és köszöni szépen, jól érzi magát. Amit mondjuk egyáltalán nem csodálunk, hiszen ennyi időn át előtte még semelyik paprika nem élvezhette a dobogó legfelső fokát. Atyja, Ed Currie nem csak azzal szerzett világhírnevet és a paprikatermesztők között elismerést, hogy kinemesítette a csípősség királynőjét. A hangzatos cím fellendítette a bizniszt, hiszen a fanatikusoknak bármit el lehet adni, amire azt írják, hogy Carolina Reaper van benne.

Chilievő Európa-bajnokság 2022 Magyarország, Kaba

Újra chilievő verseny volt Kabán. 4. alkalommal rendeztük meg a Kabai Meteorit Chilievő Versenyt, mely hivatalos Chilievő Európa-bajnokság volt egyben. Olasz győztest avattunk a Chilievő Európa-bajnokságon, amelynek idén Kaba adott otthont. A kisvárosba hat országból tíz versenyző érkezett, Magyarországot ketten képviselték.

A paprika szénhidráttartalma és a diéta összefüggése

Amikor fogyókúrázni, diétázni kezdesz, akkor mindennek számít a kalória- és fehérjetartalma, de még egy szelet paprika szénhidráttartalma is fontos. Általában ugyanis a diéták rögtön azzal kezdik, hogy jelentősen, akár veszélyesen drasztikusan is csökkentik a bevihető szénhidrát mennyiségét.

Erős paprikakrém kisokos

Aki szereti a chilit vagy általában a csípős paprikát, annak nem újdonság az erős paprikakrém. Legtöbben a bolti becézett magyar férfi névvel illetett terméket veszik, de jól megfigyelhető, hogy a tudatos és/vagy lelkes rajongók egyre bátrabban kísérlezeteznek saját maguk elkészíteni a csemegét. A változatos felhasználás egyik alapdarabja a paprikakrém, amit nem bonyolult elkészíteni.

Ismerkedj meg közelebbről a hegyes erős paprikafajtákkal

Ha azt mondom: hegyes erős paprika, le merem fogadni, hogy azonnal beugrik egy zöld, közepesen hosszú, karcsú, háromszög formájú, pedig valójában különböző fajták vannak. Ezek azok a növények, amiket - ha szereted a csípőset - vígan karikázol a gulyás- vagy húslevesedbe, esetleg a szendvicsedbe. Pikáns, de azért még messze van a brutál erőstől. Ebben a bejegyzésben bemutatunk néhány hegyes erős paprikafajtát, és hogy mire tudod őket használni.

Chili lexikon - a legfontosabb tudnivalók röviden

Készítettünk egy chili lexikon elnevezésű összeállítást, amelyben minden eddigi tudásunkat igyekeztünk összeszedni. Meglehetősen nehéz dolgunk volt, hiszen annyiféle-fajta chili van, amik valamilyen tulajdonságuk alapján mind különlegesek. Nekünk pedig, akik saját magunk termesztjük, gondozzuk, öntözzük, szüreteljük és feldolgozzuk, pláne szívügyünk, hogy minél szélesebb körben hirdessük eme csodálatos növény egyediségét.

Így lehetséges az édes chili szósz felhasználása

Az édes chili szósz felhasználása azért telitalálat, mert azt a kategóriát képviseli, ami még belefér a csípős ízeket kevésbé kedvelőknek, de a chili rajongók is élvezni tudják. Fogyasztható szendvicsekben, esetleg tésztákhoz, salátához is tehető, de mivel a nyár a grillezés szezonja, vétek lenne, ha nem lenne az asztalon (legalább) egy üveggel.

Egy-kettő-három: Edd a chilit!
27
Jún

Chilievő versenyek összehasonlítása, számok tükrében


Előzmények: Amikor elmondtam barátaimnak, ismerőseimnek, hogy írnék a chilievő versenyen elfogyasztott capsaicin mennyiségekről és az így – immár sokadszorra – felbukkanó anomáliáról, le akartak beszélni róla. Nem azért, mert nem érdekes a téma, vagy lerágott csont már, hanem mert a „titokzatos szorzó meg fogja bosszulni”! Megint ki kell, hogy lépjek a komfortzónából és ez általában nem jelent sok jót!

…de engem ez a téma érdekel!

 

 

Naga Jolokia, a keleti dzsinn

A Naga Jolokia, vagy ahogy a köznyelvben nevezik, szellem chili, az egyik legcsípősebb paprika. Nem véletlenül tartotta a Guinness rekordot 2007-2011-ig. Azoknak ajánljuk, akik nagyon szeretik a csípőset, és nem riadnak vissza a határaik feszegetésétől sem, ez a chili ugyanis garantáltan próbára tesz.

3, 2, 1… indul a BBQ szezon, jöhet a BBQ szósz!
21
Jún

A nyári BBQ sütögetés különlegességét a száraz pác vagy a speciális BBQ szósz adja. Ha te is szívesen jössz össze a barátaiddal vagy a család apraja-nagyjával egy jó kis kerti mulatságra, akkor feltétlenül olvasd el ezt a bejegyzést, hogy mindenkitől bezsebelhesd a dicséretet.

Milyen hatása van az erős paprika fogyasztásának a testedre?
11
Máj

A kutatók régóta folytatnak arra vonatkozó kísérleteket, hogy pontosan milyen hatása van az erős paprika fogyasztásának az emberi szervezetre. Azt tudjuk, hogy a gasztronómiában jött, látott és győzött, és hogy az ereje nem a hajában van, mint Sámsonnak, hanem a kapszaicinnek köszönhető.

Ismerkedj meg az édes chili paprikával!
05
Máj

Bármilyen hihetetlenül hangzik, a chilik nem feltétlenül csípősek; számos édes chili paprika létezik. Ez a növény mindenképpen egy kulináris különlegességnek számít, hiszen rendkívül változatos formákban, színekben, méretekben lehet vele találkozni. Az egészségre gyakorolt pozitív hatásairól nem is beszélve.

Íme, a legkülönlegesebb paprikafajták
29
Ápr

A paprikafajták európai elterjedése után a magyar konyha bázisát jelentették. Elképzelhetetlen nélkülük a legtöbb klasszikus fogásunk, a kalocsai és a szegedi őrölt paprika is hungarikummá avanzsálta magát, sokáig az exportra termelt mennyiség is jelentősnek számított, az orvostudomány és a szépségipar is felfedezte magának értékes hatóanyagát, a kapszaicint. 

Sokoldalú orvosság a konyhában: az erőspaprika
10
Márc

Az erőspaprikát sokkal hamarabb felfedezte a gyógyászat, mint a gasztronómia. Amikor a paprika kezdett Magyarországon teret nyerni, eleinte még mérgezőnek tartották a csípőssége miatt. Leginkább a nemesek tartották dísznövényként a kertjeikben, majd szép lassan a 17. századra megbizonyosodtak ennek az ellenkezőjéről.

Így lehetséges a chili paprika eltevése olajban
01
Márc

A nyári szezon ízletes zöldségei, gyümölcsei télire mentésének mintájára a chili paprika eltevése olajban is praktikus eljárás, ha a hideg hónapokban is élvezni szeretnéd kedvenc csípős növényedet.

Kóstoltad már a csilipaprika pálinkát?
22
Febr

A csilipaprika az ételek készítésekor már egyre több szakács kezébe rutinosan kerül, de a belőle készült pálinka még kevésbé elterjedt. Pedig egy jó kupica házi szilva vagy más gyümölcsből készült rövidital régen az étkezések előtt szinte kötelezőnek számított.

Ó, az a csodálatos kapszaicin
01
Febr

Kevés ennyire megosztó dolog létezik a világon, mint amilyen a kapszaicin. Ez a vegyület a tipikus példája annak, hogy vagy szereted, vagy nem bírod elviselni, de nem tudsz a küszöbén ácsorogni. Mindenesetre azok járnak jobban, akik szeretik, mert nem csak az ételeket bolondítja meg pikánsságával, hanem rengeteg jótékony hatás kiváltója az emberi szervezetben. Ismerkedjünk meg alaposabban a kapszaicinnel!

4. Kabai Meteorit Chilievő Verseny és Chilievő Európa-bajnokság
01
Febr

2022. Augusztus 13-án, Chilievő Európa-bajnokság és 4. Kabai Meteorit Chilevő verseny!


Hivatalosan is elkezdtünk készülni az augusztus 13-i, IV. Kabai Meteorit Chilievő Verseny lebonyolítására és az azt követő Chilievő Európa Bajnokságra!

 

 

Szellem a palackban – Avagy mi az a csili csepp?
26
Jan

A chilikből készült számos por, krém és szósz mellett egyre nagyobb teret hódít a csili csepp. Azok, akik kifejezetten szeretik a csípőset, a csili cseppel nem tudnak mellényúlni. A csepp lényegében fűszerezésre alkalmas, mégis többet nyújt a hagyományos fűszerőrleménynél.

Okozhat a csípős paprika hasmenést?
10
Jan

Jótékony hatásait már több bejegyzésben említettük, most nézzük meg azt is, hogy van-e alapja annak a teóriának, hogy a csípős paprika hasmenést, esetleg halált is okozhat. A paprika összes jó és rossz tulajdonsága egyetlen vegyületnek köszönhető, ez pedig nem más, mint a kapszaicin. Ez adja a paprika erősségét, és mértékegysége az SHU. Ebben a bejegyzésünkben most nem gasztronómiai szempont alapján vesszük górcső alá a csípős paprika hatóanyagát, hanem inkább egészségügyi szempontból. 

5 tipp a habanero paprika felhasználására
29
Nov

Egyedülálló ízvilága miatt a habanero paprikának a felhasználása többféleképpen történhet. Annak ellenére, hogy egy viszonylag erős fajtáról van szó (SHU értéke 100.000-350.000), meglehetősen édeskés, enyhén gyümölcsös aromával rendelkezik. Így már értheted is, hogy miért ennyire népszerű. 

Chili a pácban… azaz olajban
24
Nov

A klasszikus natúr olajok mellett megjelentek a zöldfűszeres olajok a boltok polcain, de házilag is készíthetünk fűszerolajokat vagy egy árnyalattal pikánsabbat, ha chilit teszünk el olajban. Ezek az olajok azért is nagyon praktikusak, mert 2in1 megoldások, hiszen a fűszerezés lépését nagyrészt az ízesített olaj használatával megugorhatod.

Hogyan készül a paprikapor?
22
Nov

Tudtad, hogy a paprikapor, azaz a fűszerpaprika is magyar találmány? Ahhoz képest, hogy Magyarországon nem őshonos, a magyar leleményességnek köszönhetően a világ megismerte ennek a növénynek a különböző felhasználási módjait. A fűszerpaprikánk például annyira keresett volt az első világháború után, hogy szabályozni kellett a termesztés és feldolgozás módját, hogy a mennyiség ne menjen a minőség rovására.

Teszteld magad! Milyen magyar paprikafajtákat ismersz?
22
Nov

A magyar paprikafajták termesztésének nagy múltja van annak ellenére, hogy nálunk ez a gyümölcs nem őshonos. Dél- és Közép-Amerikából került Magyarországra az 1600-as években. Ahhoz, hogy általánosan ismert legyen, még további kétszáz évet kellett várni, ugyanis először csak a főúri kertek dísznövényeként volt népszerű.

Édes élet chilivel
27
Okt

A chilit nem csak a csípőssége miatt lehet szeretni, hanem változatossága miatt is: ahogy vannak gyümölcsösebb ízvilágúak, vannak édes chilik is.

 

Természetes, hogy a chilit a csípőssel párosítjuk, bár már a csípősségében is megmutatkozik az egyedisége.

 

Nemcsak a különböző paprikafajták csípőssége tér el, de ugyanazon fajtán belül is jelentős különbségek lehetnek. A környezeti hatás, a hőmérséklet, a gondozás mind kihatnak egy termés csípősségének alakulására.

Paprika el camino: a szárított paprika útja a szürettől a fűszeresedésig
25
Okt

Szárított paprikából készült fűszerpaprikára minden rendes magyar háztartásnak szüksége van. 

Legyen szó akár csípősről, akár csípősségmentesről, ételeink javának ez adja meg az alapját. 

 

Az ősz beköszöntével az utolsó lehetőség adódik, hogy aki maga termeli meg a gyümölcsét, az a természet adta lehetőségeket a maga javára fordítva kiszárítsa azt. Ha nincs kerted vagy saját termésed, piacról is beszerezheted az alapanyagot, ha fűszerpaprika készítésének a gondolatával kacérkodsz.

Hogyan lett közkedvelt gasztro alapanyag a chili?
20
Okt

Európában eleinte dísznövényként termesztették, ezután avanzsált át gasztro alapanyaggá a chili. Honnan származik? Kik hagyták örökségül, hogyan lett szerte a világban népszerű?

 

Cégünk a chili elkötelezett hódolója, és bár egyre népszerűbbek a különböző chili fajták itthon, sok még a kérdés velük kapcsolatban. 

Üvegbe zárt csípősség: chili krém
18
Okt

Rajongsz a csípős fűszerekért, szószokért, de a chili krémet még nem próbáltad? Te vagy az, aki mindig hozzátesz a leveséhez, pörköltjéhez egy kis pikáns ízesítőt?

 

A Chili Hungária Webáruház akkor a második otthonod lesz. Itt ugyanis manufaktúrában, innovatív módon dolgozunk. Minden termékünk, legyen szó akár chili szószról, chili cseppekről, chili őrleményekről, fűszerekről, minden saját alapanyagból készül, így 100%-ig biztosak lehetünk abban, hogy minőségi terméket tudunk neked küldeni.

 

Több termékünk is díjnyertes, amire felettébb büszkék vagyunk!

Paprika erősségének mérése: így történik
29
Szept

A paprikák erősségének a mérését nem csak szubjektíven állapíthatjuk meg. Létezik egy úgynevezett Scoville skála, ami alapján rangsorolni tudjuk a különböző paprikák csípősségét.

Turbózd fel a fűszerkészleted füstölt fűszerpaprikával!
27
Szept

Ha valamilyen magyaros ételt készítesz, az ételízesítők “szentháromsága” garantáltan a kezed ügyébe fog kerülni: só, bors, fűszerpaprika. A sima fűszerpaprikát cseréld le füstölt fűszerpaprikára, és meglátod, egy pici változtatás milyen nagy csodákra képes!

 

A Chili Hungária Webáruházban különböző paprikából készült fűszereket, szószokat és különlegességeket találsz, amik mind hagyományos eljárással, manufaktúrában készültek. 

Legnépszerűbb Mexikói chili paprikák
27
Szept

Íme egy összefoglaló lista, a Mexikói konyhában leggyakrabban használt chili paprikákról, egészen a friss paprikáktól kezdve, a szárított és füstölt paprikán át.

Legvad(as)abb álmod válik valóra: chilis vadas szósz
24
Aug

Mit szólnál, ha azt mondanánk, hogy a minden húsevő ember által közkedvelt vadas szósz és a chili paprika szerelembe esett, és közös gyermekükként megszületett egy olyan mártás, amely a vadas ízvilágot hozza, de ráadásul kellően csípős is? Igaz, csak kettes erősségű a skálánkon, de nem is az a célja, hogy mindent taroljon, hanem hogy kellő pikantériát adjon egy amúgy már jól ismert íznek. Ha nem ettél még ilyet, de máris felcsillant a szemed, akkor olvass tovább figyelmesen!

Így állj neki: paprikakrém télire
29
Júl

Paprikakrém télire? Tegye fel a kezét az, aki szeret a téli hidegben, szezonon kívül finom nyári ízeket fogyasztani! Sokan vagyunk, ugye? 

 

Na és most tegye fel a kezét az, aki szeret nyáron, a 38-40 fokban a forró tűzhely mellett állni, órákon át! Senki?

 

Tulajdonképpen érthető. Pedig sajnos a kettő összefügg. Annak lesz télire eltett finomság a kamrájában, aki nyáron hangya módjára szorgoskodott a konyhában, akár kánikula volt, akár nem. De a befőzés nem feltétlenül bonyolult, pofonegyszerűen is túleshetsz rajta.

 

Különösen érdemes nekiveselkedni, ha a magyaros fogásokat bőséges íztöbblettel ellátó házi paprikakrémről van szó. 

Miért csíp a csípős szósz?
29
Jún

Mar, csíp, éget... ilyen egy igazi csípős szósz, amikor megkóstoljuk. Szétárad a szánkban, de az orrunkban és a torkunkban is érezzük hatását, miközben könnybe lábad a szemünk. 

Fűszerpaprika – Az ízesítő, amit csak a magyarok értenek
14
Jún

Amikor külföldi ismerősöknek próbáljuk elmagyarázni, hogy mi is a fűszerpaprika, miért jó, ha majdnem minden ételünkbe bele tudjuk tenni, a legtöbben értetlenül állnak a témával szemben. Pedig ha megnézünk egy átlagos magyar háztartást, fűszerpaprikát valószínűleg találunk a konyhapolcon.

 

Nálunk a webshopban is különféle fűszerpaprikákat találtok, legyen szó csípős vagy kevésbé csípős ízekről, esetleg füstösebb aromákról. 

Különleges ízvilágot veszítesz, ha nem próbálod ki a csípős paprikakrémet
26
Máj

Sokszor tapasztaltad már, hogy időnként szeretjük innovatív módon újragondolni a már meglévő dolgokat. Csavarni egyet a rutinon, és előrukkolni valami újszerű megoldással. Ilyen termékeink a csípős paprikakrémek, amelyek ismerős ízvilága, mégis különleges textúrája azonnal a csilirajongók kedvencévé avanzsált. Te kóstoltad már? Ha igen, akkor jól tudod: a csípős paprikakrémeknek ott a helyük minden háztartásban.

Te csíped a marha erős szószokat?
21
Máj

Már az illatán is érződik, hogy ez bizony bivaly erős lesz. Aztán a szádhoz emeled, belekóstolsz, és elönti testedet az ismerős érzés: a szád és az arcod lángolni kezd, a szemed szinte kifolyik az égető hatástól, és úgy érzed, az egész tested lángvörös a sokkoló élménytől, amit a marha erős szósz okoz. Ez a csilipaprika és a belőle készített szószok, fűszerek és olajok fogyasztásának tipikus hatása.

Még fogyasztás előtt kerülj képbe, hogy milyen a csípős paprika hatása!
18
Máj

Kétféle ember él a Földön: aki kipróbálta már a csilipaprikát, és aki még nem. Ha ez utóbbi csoportba tartozol, egy dolgot akkor is biztosan tudsz: baromira fog csípni. Nem csoda hát, ha hosszasan mérlegeled és győzködöd magad, hogy bele merj-e egyáltalán kóstolni. Vajon mennyire lesz erős az íze? És egyáltalán: mégis milyen lehet a csípős paprika hatása?

II. Kabai Erőspaprika Evő Verseny 2019
19
Szept
A tavalyi rendkívül sikeres rendezvény után, idén is megrendezzük a II. Kabai Érőspaprika Evő Versenyt!
Chilit ettél? Hogy állítsd meg az égő érzést.
19
Szept
Jártál már úgy, te is, hogy csípős chili paprikát kellett feldarabolnod és bátor voltál és nem vettél fel védőkesztyűt. Belenyúltál a szemedbe, megtörölted az arcod vagy csak simán égeti a bőrödet vagy a szádat? Miért olyan nehéz csillapítani az égető érzést?