A Chiliről minden

Carolina Reaper
Cayenne
Chili
Chipotle
Csípős
Felhasználás
Ghost chili
Habanero
Jalapeno
Kapszaicin
Legcsípősebb
Mag
Magyar
Palánta
Paprika fajták
Paprikakrém
Scoville
Szellem chili
Termesztés
Trinidad Scorpion
Verseny
Szűrés törlése
Chili paprika ültetése és nevelése - ahogy mi csináljuk
29
Nov

Előbb-utóbb minden chili rajongó fejében szöget üt a gondolat, hogy mekkora ördöngösség lehet a chili ültetése és nevelése. Ha a kezdeti lelkesedés nem csappan a rengeteg elérhető tudnivaló láttán, az már félsiker. Ugyanis a paprikának nincs szüksége mindenre, amire viszont igen, arra nagyon. Ebben a bejegyzésben tálcán kínáljuk neked a megoldást, hogy olyan chilit nevelj, amilyet szeretnél, és ne legyél az áruházi beszerzés korlátainak kitéve. 

Ezek a chili jótékony hatásai
14
Nov

Ha chilit fogyasztasz, nap mint nap tapasztalhatod annak jótékony hatásait anélkül, hogy tudnál róla. Elgondolkodtál már azon, hogy a torokkaparáson, izzadáson kívül mit indít el a chili a szervezetedben? Ebből a bejegyzésből megtudhatod, hogy milyen vitaminokat tartalmaz a paprika, és ezek miért hasznosak a számodra. Garantáljuk, hogy ezután tudatosabban fogod mérni a chilit fűszerezéskor.

Milyen a chili paprika hatása az egészségedre?
25
Okt

A chili paprika egészségre gyakorolt hatása már-már csodaszámba megy. Az eddigi kutatások is rengeteg pozitív visszajelzésről adnak számot, de a szakemberek azt mondják, hogy még korántsem tudunk mindent róla. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttük azokat az információkat, amik a rendelkezésünkre állnak, hogy egy helyen lásd, milyen sokféle területen élvezheted a chilit a konyhán kívül.

Miért a habanero a legtöbb chili szósz alapanyaga?
18
Okt

Az általunk készített több mint egy tucat chili szósz háromnegyedének az alapanyaga a habanero szósz. Hogy ez miért alakult így? Ínyenc vásárlóink visszajelzése és igényei segítenek minket, hogy olyan termékeket állítsunk elő, amik belopják magukat nemcsak a szívükbe, de a konyhájukba is. A habanero paprika kellően csípős, hogy megizzassza a célközönséget, de emellett olyan meglepő citrusos, gyümölcsös aromát hordoz, ami egyedivé teszi. 

Szószban, pácban, pálinkában érzi jól magát a Naga chili
30
Szept

A Naga Chili a Szellem chilivel van egyenesági rokoni kapcsolatban, így nem meglepő, hogy ő is a Scoville skála élén helyezkedik el. Mi több, 2007-től 2011-ig a világ legerősebbjeként tartottuk számon, de most sem kell szégyenkeznie, hiszen az egymilliós SHU értéket megfelelő termesztési körülményekkel másfélre, de akár kétmilliósra is fel lehet tornázni.

A paprika erejének a Scoville skála a tudója
21
Szept

Szoktad ellenőrizni a megvásárolt paprika erejét a Scoville skálán? Vannak, akik direkt feszegetik a határaikat, és azért bújják annyira ezt a ranglistát, hogy egyre csípősebb fajtákat is kipróbáljanak. Míg mások maradnak a komfortzónájukon belül, és ha rátalálnak egy olyan növényre, ami kellően csípős, tartják azt a határt. Bármelyik csoportba is tartozz, azt azért fontos leszögezni, hogy a Scoville skála egy szubjektív ranglista, eszerint kell kezelni.

Tiszteletet a Trinidad Scorpion Moruga paprikának!
15
Szept

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Trinidad és Tobago nevű állam, amelynek egy távoli kis szegletében nőtt, növekedett a Trinidad Scorpion Moruga nevű paprikafaj. Ez a paprika a legkülönlegesebb volt mind közül.

Így készül a legjobb Carolina Reaper szósz
07
Szept

Bármi, amit a konyhában készítesz, nagyban múlik a hozzávalók frissességén, minőségén, és ez a tökéletes Carolina Reaper szósz esetében is igaz. Az a legszerencsésebb, ha a saját termesztésű paprikádból tudod elkészíteni ezt a különlegességet. Viszont vannak más opciók is, ha ez nem lehetséges, például vehetsz mástól érett növényt vagy kész chiliszószt. Ebben a bejegyzésben igazi kulisszatitkot árulunk el, hiszen a saját módszerünket osztjuk meg veled, hogy nálunk hogy zajlik ez a folyamat.

Az igazi amerikai chili
02
Szept

Vannak olyan tipikus amerikai ételek, amiknek a chili a lételeme. Anélkül megette a fene az egészet, úgy már egy másik étel, ráadásul még csak nem is biztos, hogy élvezhető. Az egyik nagy kritikus pont a chili con carne, avagy chili (darált)hússal, amibe mondjuk a legtöbb recept szerint tesznek chilit, csak a többi hozzávaló vagy az elkészítési mód miatt könnyen válik botrányossá. Ebben a bejegyzésben mutatunk néhány alap amerikai ételt chilivel megspékelve, illetve utánajártunk a chili con carne titkának.

A Scoville skála csúcsán még mindig a Carolina Reaper van
22
Aug

Lassan egy évtizede foglalta el a Carolina Reaper a Scoville skála legmagasabb fokát, és köszöni szépen, jól érzi magát. Amit mondjuk egyáltalán nem csodálunk, hiszen ennyi időn át előtte még semelyik paprika nem élvezhette a dobogó legfelső fokát. Atyja, Ed Currie nem csak azzal szerzett világhírnevet és a paprikatermesztők között elismerést, hogy kinemesítette a csípősség királynőjét. A hangzatos cím fellendítette a bizniszt, hiszen a fanatikusoknak bármit el lehet adni, amire azt írják, hogy Carolina Reaper van benne.

A paprika szénhidráttartalma és a diéta összefüggése
16
Aug

Amikor fogyókúrázni, diétázni kezdesz, akkor mindennek számít a kalória- és fehérjetartalma, de még egy szelet paprika szénhidráttartalma is fontos. Általában ugyanis a diéták rögtön azzal kezdik, hogy jelentősen, akár veszélyesen drasztikusan is csökkentik a bevihető szénhidrát mennyiségét.

Erős paprikakrém kisokos
08
Aug

Aki szereti a chilit vagy általában a csípős paprikát, annak nem újdonság az erős paprikakrém. Legtöbben a bolti becézett magyar férfi névvel illetett terméket veszik, de jól megfigyelhető, hogy a tudatos és/vagy lelkes rajongók egyre bátrabban kísérlezeteznek saját maguk elkészíteni a csemegét. A változatos felhasználás egyik alapdarabja a paprikakrém, amit nem bonyolult elkészíteni.

Ismerkedj meg közelebbről a hegyes erős paprikafajtákkal
27
Júl

Ha azt mondom: hegyes erős paprika, le merem fogadni, hogy azonnal beugrik egy zöld, közepesen hosszú, karcsú, háromszög formájú, pedig valójában különböző fajták vannak. Ezek azok a növények, amiket - ha szereted a csípőset - vígan karikázol a gulyás- vagy húslevesedbe, esetleg a szendvicsedbe. Pikáns, de azért még messze van a brutál erőstől. Ebben a bejegyzésben bemutatunk néhány hegyes erős paprikafajtát, és hogy mire tudod őket használni.

Hogy lett a csípősből édes paprika?
20
Júl

Az édes paprika, mint fűszer, egy külön felfedezés eredménye. A Magyarországra érkezett és elterjedt fajta még erősen csípős volt, ezért sokáig ártalmasnak, sőt, egyenesen mérgezőnek gondolták. Aztán a történelmi események és a szükség úgy hozta, hogy az emberek rájöttek, nemcsak nem ártalmas, hanem egyenesen az életük múlhat a paprika fogyasztásán.

Chili lexikon - a legfontosabb tudnivalók röviden
13
Júl

Készítettünk egy chili lexikon elnevezésű összeállítást, amelyben minden eddigi tudásunkat igyekeztünk összeszedni. Meglehetősen nehéz dolgunk volt, hiszen annyiféle-fajta chili van, amik valamilyen tulajdonságuk alapján mind különlegesek. Nekünk pedig, akik saját magunk termesztjük, gondozzuk, öntözzük, szüreteljük és feldolgozzuk, pláne szívügyünk, hogy minél szélesebb körben hirdessük eme csodálatos növény egyediségét.

Így lehetséges az édes chili szósz felhasználása
05
Júl

Az édes chili szósz felhasználása azért telitalálat, mert azt a kategóriát képviseli, ami még belefér a csípős ízeket kevésbé kedvelőknek, de a chili rajongók is élvezni tudják. Fogyasztható szendvicsekben, esetleg tésztákhoz, salátához is tehető, de mivel a nyár a grillezés szezonja, vétek lenne, ha nem lenne az asztalon (legalább) egy üveggel.

Egy-kettő-három: Edd a chilit!
27
Jún

Chilievő versenyek összehasonlítása, számok tükrében


Előzmények: Amikor elmondtam barátaimnak, ismerőseimnek, hogy írnék a chilievő versenyen elfogyasztott capsaicin mennyiségekről és az így – immár sokadszorra – felbukkanó anomáliáról, le akartak beszélni róla. Nem azért, mert nem érdekes a téma, vagy lerágott csont már, hanem mert a „titokzatos szorzó meg fogja bosszulni”! Megint ki kell, hogy lépjek a komfortzónából és ez általában nem jelent sok jót!

…de engem ez a téma érdekel!

 

 

Naga Jolokia, a keleti dzsinn
27
Jún

A Naga Jolokia, vagy ahogy a köznyelvben nevezik, szellem chili, az egyik legcsípősebb paprika. Nem véletlenül tartotta a Guinness rekordot 2007-2011-ig. Azoknak ajánljuk, akik nagyon szeretik a csípőset, és nem riadnak vissza a határaik feszegetésétől sem, ez a chili ugyanis garantáltan próbára tesz.

3, 2, 1… indul a BBQ szezon, jöhet a BBQ szósz!
21
Jún

A nyári BBQ sütögetés különlegességét a száraz pác vagy a speciális BBQ szósz adja. Ha te is szívesen jössz össze a barátaiddal vagy a család apraja-nagyjával egy jó kis kerti mulatságra, akkor feltétlenül olvasd el ezt a bejegyzést, hogy mindenkitől bezsebelhesd a dicséretet.

Chili nevelése vetőmagról
08
Jún

Ha elhatároztad, hogy szeretnél saját chili ültetvényt, akkor vagy chili vetőmagot kell rendelned, vagy ha van egy ízletes növényed, tedd el annak a magjait az ültetéshez. A mag minősége nagyban befolyásolja a kikelési arányt, a sok egyében kívül, ezért jó, ha már a kezdetekkor kalkulálsz némi veszteséggel. A paprika nevelgetéséhez odafigyelés, gondoskodás, jó föld, víz és meleg szükséges. 

Paprika termesztése kiskertben
17
Máj

Május a legalkalmasabb időpont arra, hogy beinduljon a paprika termesztése a kiskertben. A fagyosszentek elmúltával, amikor a palánta már 5-6 levelet hozott, ideje megfelelő helyet keresni neki a szabadban. A paprika termesztése nem egzakt tudomány, de ismerve a növény igényeit és figyelve a jelzéseire, sok tányérnyi lecsóra jut majd.

Milyen hatása van az erős paprika fogyasztásának a testedre?
11
Máj

A kutatók régóta folytatnak arra vonatkozó kísérleteket, hogy pontosan milyen hatása van az erős paprika fogyasztásának az emberi szervezetre. Azt tudjuk, hogy a gasztronómiában jött, látott és győzött, és hogy az ereje nem a hajában van, mint Sámsonnak, hanem a kapszaicinnek köszönhető.

Ismerkedj meg az édes chili paprikával!
05
Máj

Bármilyen hihetetlenül hangzik, a chilik nem feltétlenül csípősek; számos édes chili paprika létezik. Ez a növény mindenképpen egy kulináris különlegességnek számít, hiszen rendkívül változatos formákban, színekben, méretekben lehet vele találkozni. Az egészségre gyakorolt pozitív hatásairól nem is beszélve.

Íme, a legkülönlegesebb paprikafajták
29
Ápr

A paprikafajták európai elterjedése után a magyar konyha bázisát jelentették. Elképzelhetetlen nélkülük a legtöbb klasszikus fogásunk, a kalocsai és a szegedi őrölt paprika is hungarikummá avanzsálta magát, sokáig az exportra termelt mennyiség is jelentősnek számított, az orvostudomány és a szépségipar is felfedezte magának értékes hatóanyagát, a kapszaicint. 

Mi az: füstölt, piros és paprika?
31
Márc

Persze, hogy a füstölt pirospaprika! Egy jó magyaros gulyás vagy pörkölt nincsen fűszerpaprika nélkül. Azok, akik gondoskodnak otthon a fűszerek utánpótlásáról, biztosan találkoztak már a boltok egyre szélesebb fűszerpaprika kínálatával. Ha eddig csak a szokásos csemegét vagy az édesnemest választottad ismeret hiányában, akkor olvasd el a bejegyzésünket, mert megmutatjuk, hogy a füstölt pirospaprika aromája mennyit ad hozzá a klasszikus fogásokhoz.

Milyen jalapeno fajták léteznek?
22
Márc

A chili paprikák közül a jalapeno fajták a legnépszerűbbek. Nem csak azért, mert a Scoville skálán meglehetősen széles tartományban mozog a csípősséget tekintve (SHU 2500-8000), hanem mert elképesztően sokféleképpen felhasználható, és azok a chili rajongók, akik felcsapnak hobbi kertésznek egy szüretnyi chili kedvéért, viszonylag nagy arányban sikereket érnek el vele. A jalapeno azonban nem csak egy, hanem több különböző paprikát foglal magában.

Sokoldalú orvosság a konyhában: az erőspaprika
10
Márc

Az erőspaprikát sokkal hamarabb felfedezte a gyógyászat, mint a gasztronómia. Amikor a paprika kezdett Magyarországon teret nyerni, eleinte még mérgezőnek tartották a csípőssége miatt. Leginkább a nemesek tartották dísznövényként a kertjeikben, majd szép lassan a 17. századra megbizonyosodtak ennek az ellenkezőjéről.

Így lehetséges a chili paprika eltevése olajban
01
Márc

A nyári szezon ízletes zöldségei, gyümölcsei télire mentésének mintájára a chili paprika eltevése olajban is praktikus eljárás, ha a hideg hónapokban is élvezni szeretnéd kedvenc csípős növényedet.

A Scoville skála királynője: a Carolina Reaper
24
Febr

Kilenc éve foglal helyet a Scoville skála legfelső fokán a Carolina Reaper. Őfelségénél egyelőre csak a paprikaspray és maga a tiszta kapszaicin erősebb.

 

Maga mögé utasította a kétmilliós SHU értékű Trinidad Moruga Scorpiont és a szintén méregerős Bhut Jolokiát. Azonkívül, hogy a chili őrültek nagy tisztelettel beszélnek róla elrettentő ereje miatt, érdemes megjegyezni a nevét és a vele kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, már csak azért is, hogyha nálad még a hegyes erős hazai zöldpaprika is kiveri a biztosítékot, akkor messzire elkerüld. (Bár az vétek lenne).

Kóstoltad már a csilipaprika pálinkát?
22
Febr

A csilipaprika az ételek készítésekor már egyre több szakács kezébe rutinosan kerül, de a belőle készült pálinka még kevésbé elterjedt. Pedig egy jó kupica házi szilva vagy más gyümölcsből készült rövidital régen az étkezések előtt szinte kötelezőnek számított.

Ó, az a csodálatos kapszaicin
01
Febr

Kevés ennyire megosztó dolog létezik a világon, mint amilyen a kapszaicin. Ez a vegyület a tipikus példája annak, hogy vagy szereted, vagy nem bírod elviselni, de nem tudsz a küszöbén ácsorogni. Mindenesetre azok járnak jobban, akik szeretik, mert nem csak az ételeket bolondítja meg pikánsságával, hanem rengeteg jótékony hatás kiváltója az emberi szervezetben. Ismerkedjünk meg alaposabban a kapszaicinnel!

4. Kabai Meteorit Chilievő Verseny és Chilievő Európa-bajnokság
01
Febr

2022. Augusztus 13-án, Chilievő Európa-bajnokság és 4. Kabai Meteorit Chilevő verseny!


Hivatalosan is elkezdtünk készülni az augusztus 13-i, IV. Kabai Meteorit Chilievő Verseny lebonyolítására és az azt követő Chilievő Európa Bajnokságra!

 

 

Szellem a palackban – Avagy mi az a csili csepp?
26
Jan

A chilikből készült számos por, krém és szósz mellett egyre nagyobb teret hódít a csili csepp. Azok, akik kifejezetten szeretik a csípőset, a csili cseppel nem tudnak mellényúlni. A csepp lényegében fűszerezésre alkalmas, mégis többet nyújt a hagyományos fűszerőrleménynél.

Cayenne bors, ami nem is bors, hanem chili
24
Jan

Kissé megtévesztő a Cayenne bors elnevezés, mert tulajdonképpen egy chili paprika őrleményéről van szó. Az egyik legrégebbi gyógynövény a földkerekségen, amit ma már a világ számos pontján termesztenek pozitív élettani hatásai miatt. Természetgyógyászati körökben nemes egyszerűséggel emiatt a gyógynövények királyának nevezik. Mi pedig ebben a bejegyzésben utánajártunk, hogy mi az alapja ennek a titulusnak.

Hogyan készül a füstölt paprika?
20
Jan

Az őseinktől örökül kapott tartósítási eljárást a mai napig előszeretettel alkalmazzuk, ugyanis összehasonlíthatatlanul különleges íze van a kolbásztól kezdve a füstölt paprikáig bárminek, ami alkalmas arra, hogy a füstölőbe lógassuk. Régen ezzel őrizték meg a különböző ételek szavatosságát, vagy tették sokáig fogyaszthatóvá. Ma már erre nem lenne szükség, hiszen a hűtő feltalálásával kiküszöbölték ezt a problémát, viszont egy finoman füstölt kolbász vagy sonka ízéről kár lenne lemondani.

Okozhat a csípős paprika hasmenést?
10
Jan

Jótékony hatásait már több bejegyzésben említettük, most nézzük meg azt is, hogy van-e alapja annak a teóriának, hogy a csípős paprika hasmenést, esetleg halált is okozhat. A paprika összes jó és rossz tulajdonsága egyetlen vegyületnek köszönhető, ez pedig nem más, mint a kapszaicin. Ez adja a paprika erősségét, és mértékegysége az SHU. Ebben a bejegyzésünkben most nem gasztronómiai szempont alapján vesszük górcső alá a csípős paprika hatóanyagát, hanem inkább egészségügyi szempontból. 

Csípős paprika termesztése otthon
17
Dec

A csípős paprika termesztése otthon nem lehetetlen feladat, de kíván némi odafigyelést, mert a paprika igen érzékeny növény.

 

De aggodalomra semmi ok, hiszen mi itt a Chili Hungária Webáruházban már elég sok chilit termesztettünk, és ebben a bejegyzésben megosztjuk veled a nekünk bevált trükköket, amelyek segítségével te is könnyűszerrel felnevelheted a palántádat.

5 tipp a habanero paprika felhasználására
29
Nov

Egyedülálló ízvilága miatt a habanero paprikának a felhasználása többféleképpen történhet. Annak ellenére, hogy egy viszonylag erős fajtáról van szó (SHU értéke 100.000-350.000), meglehetősen édeskés, enyhén gyümölcsös aromával rendelkezik. Így már értheted is, hogy miért ennyire népszerű. 

Chili a pácban… azaz olajban
24
Nov

A klasszikus natúr olajok mellett megjelentek a zöldfűszeres olajok a boltok polcain, de házilag is készíthetünk fűszerolajokat vagy egy árnyalattal pikánsabbat, ha chilit teszünk el olajban. Ezek az olajok azért is nagyon praktikusak, mert 2in1 megoldások, hiszen a fűszerezés lépését nagyrészt az ízesített olaj használatával megugorhatod.

Hogyan készül a paprikapor?
22
Nov

Tudtad, hogy a paprikapor, azaz a fűszerpaprika is magyar találmány? Ahhoz képest, hogy Magyarországon nem őshonos, a magyar leleményességnek köszönhetően a világ megismerte ennek a növénynek a különböző felhasználási módjait. A fűszerpaprikánk például annyira keresett volt az első világháború után, hogy szabályozni kellett a termesztés és feldolgozás módját, hogy a mennyiség ne menjen a minőség rovására.

Édes élet chilivel
27
Okt

A chilit nem csak a csípőssége miatt lehet szeretni, hanem változatossága miatt is: ahogy vannak gyümölcsösebb ízvilágúak, vannak édes chilik is.

 

Természetes, hogy a chilit a csípőssel párosítjuk, bár már a csípősségében is megmutatkozik az egyedisége.

 

Nemcsak a különböző paprikafajták csípőssége tér el, de ugyanazon fajtán belül is jelentős különbségek lehetnek. A környezeti hatás, a hőmérséklet, a gondozás mind kihatnak egy termés csípősségének alakulására.

Paprika el camino: a szárított paprika útja a szürettől a fűszeresedésig
25
Okt

Szárított paprikából készült fűszerpaprikára minden rendes magyar háztartásnak szüksége van. 

Legyen szó akár csípősről, akár csípősségmentesről, ételeink javának ez adja meg az alapját. 

 

Az ősz beköszöntével az utolsó lehetőség adódik, hogy aki maga termeli meg a gyümölcsét, az a természet adta lehetőségeket a maga javára fordítva kiszárítsa azt. Ha nincs kerted vagy saját termésed, piacról is beszerezheted az alapanyagot, ha fűszerpaprika készítésének a gondolatával kacérkodsz.

Hogyan lett közkedvelt gasztro alapanyag a chili?
20
Okt

Európában eleinte dísznövényként termesztették, ezután avanzsált át gasztro alapanyaggá a chili. Honnan származik? Kik hagyták örökségül, hogyan lett szerte a világban népszerű?

 

Cégünk a chili elkötelezett hódolója, és bár egyre népszerűbbek a különböző chili fajták itthon, sok még a kérdés velük kapcsolatban. 

Üvegbe zárt csípősség: chili krém
18
Okt

Rajongsz a csípős fűszerekért, szószokért, de a chili krémet még nem próbáltad? Te vagy az, aki mindig hozzátesz a leveséhez, pörköltjéhez egy kis pikáns ízesítőt?

 

A Chili Hungária Webáruház akkor a második otthonod lesz. Itt ugyanis manufaktúrában, innovatív módon dolgozunk. Minden termékünk, legyen szó akár chili szószról, chili cseppekről, chili őrleményekről, fűszerekről, minden saját alapanyagból készül, így 100%-ig biztosak lehetünk abban, hogy minőségi terméket tudunk neked küldeni.

 

Több termékünk is díjnyertes, amire felettébb büszkék vagyunk!

Paprika erősségének mérése: így történik
29
Szept

A paprikák erősségének a mérését nem csak szubjektíven állapíthatjuk meg. Létezik egy úgynevezett Scoville skála, ami alapján rangsorolni tudjuk a különböző paprikák csípősségét.

Turbózd fel a fűszerkészleted füstölt fűszerpaprikával!
27
Szept

Ha valamilyen magyaros ételt készítesz, az ételízesítők “szentháromsága” garantáltan a kezed ügyébe fog kerülni: só, bors, fűszerpaprika. A sima fűszerpaprikát cseréld le füstölt fűszerpaprikára, és meglátod, egy pici változtatás milyen nagy csodákra képes!

 

A Chili Hungária Webáruházban különböző paprikából készült fűszereket, szószokat és különlegességeket találsz, amik mind hagyományos eljárással, manufaktúrában készültek. 

Legnépszerűbb Mexikói chili paprikák
27
Szept

Íme egy összefoglaló lista, a Mexikói konyhában leggyakrabban használt chili paprikákról, egészen a friss paprikáktól kezdve, a szárított és füstölt paprikán át.

14 paprika, amiről érdemes szót ejtenünk - a kalifornia paprikától a Carolina Reaperig
13
Szept

Mondani szokták, hogy ha ízletesebbé, különlegesebbé szeretnél tenni egy ételt, csak dobj bele némi chili paprikát. Van valami bódító abban, amikor a torkodat égeti a chili paprika. A chili paprika fogyasztása során kibontakozó ízélmény, ahogy fokozatosan felépül a szádban a csípős íz, egyszerűen magával ragadó. Egyes chili paprikáknak, mint például a Chipotle-nak (szárított, füstölt Jalapeno paprika) az a különlegessége, hogy nemcsak az édes paprika pikáns aromáját és csípősségét adja át az ételnek, hanem a kellemes, egészen enyhe füstös ízt is.

A magyar hegyes erős paprika és ellenfelei a scoville skálán
09
Szept

A hazai zöld, hegyes, erős paprika a scoville skála szerint nem is annyira erős, ugyanakkor népszerű kiegészítője a vasárnapi húsleveseknek. Ebben a bejegyzésben sorra vesszük az ellenfeleit, és megismerjük a scoville skálát. 

 

Webáruházunk termékpalettáján több díjat nyert szószt, fűszert vagy akár olajat is megtalálsz, amivel remekül ki tudod egészíteni a fűszeres polcod állományát. Ha te is a csípős íz kedvelője vagy, olvass tovább!

Kérek negyed kiló paprikát. Egy darab lesz, maradhat?
01
Szept

A helyi fajták, vagy tájfajták, olyan fajták, amelyek évtizedek alatt alakultak ki az otthoni kertekben és a gazdaságokban. A családok több generáción keresztül adták át őket, így alkalmazkodtak a helyi körülményekhez. Ennek következtében ellenállóbbá váltak a helyi kártevők és betegségekkel szemben. Ha ehhez hozzátesszük azokat az íz jellemzőiket, melyeket hiába keresünk a nagyáruházak polcain, és a váratlan extra tulajdonságokat, valamint a lenyűgöző kapcsolatot a múlttal, könnyen felismerhető, hogy ezek mind olyan jellemzők, amelyeket érdemes megőrizni.

A jalapeno savanyúság is, vagy csak baromi csípős?
27
Aug

Hogy lenne már a jalapeno savanyúság?! Mindenki tudja, akár álmából felébresztve is, hogy az egy chili paprika fajta. Rosszul. Mert igenis a jalapeno lehet savanyúság, csak egy kis fantázia és kísérletező kedv kérdése az egész.

A legfontosabb kérdés: mennyi a chili paprikában lévő kalória mennyisége?
26
Aug

Akármilyen gusztusos és finom valami, a fogyókúrázók, sportolók, alakjukra vigyázók mindig gyanakodva szemlélik: vajon mennyire diétás? Ezért ebben a blogbejegyzésünkben a chili paprikában lévő kalória mennyiségéről lesz szó.

Felül paradicsom, alul krumpli? Na nemááá’!!
21
Aug

A krumplidicsom


Az úgy volt, …. hogy mindig minden az utolsó pillanatban jut eszembe, vagy még akkor sem! Növénytermesztésnél ez nem túl előnyös. Most is valami ilyesmi történt, de az alapgondolat nem az enyém volt, egy „kertészkereskedőpalántadealerüzletasszony” kérdezte tőlem, hogy miért nem oltok krumpliba paradicsomot? Hmm? Krumpliba? Minek? Most? Hogy? Mer' lehet? ..de tényleg, minek?

Legvad(as)abb álmod válik valóra: chilis vadas szósz
24
Aug

Mit szólnál, ha azt mondanánk, hogy a minden húsevő ember által közkedvelt vadas szósz és a chili paprika szerelembe esett, és közös gyermekükként megszületett egy olyan mártás, amely a vadas ízvilágot hozza, de ráadásul kellően csípős is? Igaz, csak kettes erősségű a skálánkon, de nem is az a célja, hogy mindent taroljon, hanem hogy kellő pikantériát adjon egy amúgy már jól ismert íznek. Ha nem ettél még ilyet, de máris felcsillant a szemed, akkor olvass tovább figyelmesen!

Az ördögi extra chili szószok világa
23
Aug

Kegyes halál és mennydörgés! Nem, nem az Ördög beszél hozzád, ezek csak a legdurvább csípős íz rajongókat is próbára tevő extra chili szószaink fantázianevei.

Így állj neki: paprikakrém télire
29
Júl

Paprikakrém télire? Tegye fel a kezét az, aki szeret a téli hidegben, szezonon kívül finom nyári ízeket fogyasztani! Sokan vagyunk, ugye? 

 

Na és most tegye fel a kezét az, aki szeret nyáron, a 38-40 fokban a forró tűzhely mellett állni, órákon át! Senki?

 

Tulajdonképpen érthető. Pedig sajnos a kettő összefügg. Annak lesz télire eltett finomság a kamrájában, aki nyáron hangya módjára szorgoskodott a konyhában, akár kánikula volt, akár nem. De a befőzés nem feltétlenül bonyolult, pofonegyszerűen is túleshetsz rajta.

 

Különösen érdemes nekiveselkedni, ha a magyaros fogásokat bőséges íztöbblettel ellátó házi paprikakrémről van szó. 

Paprikamag csíráztatása – Neked is menni fog!
28
Júl

Egyes növények folyamatosan sok fényt, vizet és meleget igényelnek, és akkor egész évben teremnek. Ilyen a paprika is, de sajnos a magyarországi időjárási viszonyok között egynyáriként tudjuk csak kezelni, illetve az ültetési szezonban még gyakoriak a fagyok, ezért szabadföldbe ültetés előtt érdemes először a paprikamag csíráztatásával kezdeni, majd palántává nevelni.

Indiai fűszerkeverék: a legnépszerűbbek között
26
Júl

Az indiai fűszerkeverék talán a legnépszerűbb minden fűszerkeverék közül. Raguk, szószok, húsételek válnak pikánssá általa. Valószínűleg nincs olyan felnőtt ember a földkerekségen, aki ne tudna egy jellegzetes ízvilágot társítani hozzá. Akár gyakran használja, akár ritkán, az indiai fűszerkeverékek speciális alapízét mindenki jól ismeri.

Főzött paprikakrém? Azt eszik vagy isszák?
19
Júl

A főzött paprikakrém tulajdonképpen ugyanolyan fűszer, mint az őrölt fűszerpaprika, a csípős szósz vagy a chiliszósz, és mégis más. Számos étel receptjéhez használható ételízesítőként, és mivel a magyar konyha amúgy is paprikaközpontú, nem is kell nagyítóval keresni, hogy mihez használhatnánk fel.

Miért csíp a csípős szósz?
29
Jún

Mar, csíp, éget... ilyen egy igazi csípős szósz, amikor megkóstoljuk. Szétárad a szánkban, de az orrunkban és a torkunkban is érezzük hatását, miközben könnybe lábad a szemünk. 

A barbecue szósz az új ketchup?
28
Jún

Barbecue party, barbecue szósz, barbecue szelet… mit is jelentenek ezek pontosan?

 

Ami nálunk a kerti parti szalonnasütéssel, az az Egyesült Államok déli államaiban a barbecue party. Társas program, baráti összejövetel, ahol húsokat, zöldségeket sütögetnek a szabadban, faszénparázson, és olyan speciális fűszerezést használnak, amelynek tényleg külön nevet kellett adni. Ez lett a barbecue.

III. Kabai Erőspaprika Evő Verseny
23
Jún

Egy év kényszerű kihagyás után, újra Kabai Erőspaprika Evő Verseny! Időpontja: 2021. 08. 14. 17:00.

Hosszú szervezés után, Potocki Ferenc (Rike) közbenjárásának köszönhetően, a Leauge Of Fire (Bristol, UK) felvette az eseményt a hivatalos LOF versenyek közé, tehát a kupán és a díjakon túl, hivatalos világranglista pontokat kap(nak) a győztesek! Megkaptuk a szabályzatot, mely szigorúan kötött, de ezzel a szabályzattal már több mint ezer versenyt rendeztek szerte a világon! Gyertek, jó lesz!

Egyél gyakran csilit, a paprikában lévő vitamin erősíti az immunrendszered!
23
Jún

A csípős paprikában lévő vitaminról méltatlanul kevés szó esik. Sőt, a csili kapcsán szinte mindig csak a pokoli erőteljes ízérzet kerül szóba. Pedig hidd el, a csípős paprika rendszeres fogyasztásának számos jótékony hatása is van.

 

Megértem, ha kételkedsz, és nem éppen az immunerősítés jut róla eszedbe. De olvasd csak végig ezt a cikket, és meglátod: megváltozik a véleményed a kegyes halálról!

Fűszerpaprika – Az ízesítő, amit csak a magyarok értenek
14
Jún

Amikor külföldi ismerősöknek próbáljuk elmagyarázni, hogy mi is a fűszerpaprika, miért jó, ha majdnem minden ételünkbe bele tudjuk tenni, a legtöbben értetlenül állnak a témával szemben. Pedig ha megnézünk egy átlagos magyar háztartást, fűszerpaprikát valószínűleg találunk a konyhapolcon.

 

Nálunk a webshopban is különféle fűszerpaprikákat találtok, legyen szó csípős vagy kevésbé csípős ízekről, esetleg füstösebb aromákról. 

Paprikakrém készítése, ahogyan mi szeretjük
27
Máj

A méltán népszerű csiliszószok mellett igenis a paprikakrémeknek is megvan a maga helyük és szerepük a magyar háztartások konyhájában. Népszerűségüket az is indokolja, hogy kicsit kevésbé csípősek a folyékony rokonaikhoz képest. A paprikakrém készítése más eljárást és folyamatokat igényel, mint a szószok előállítása.

Különleges ízvilágot veszítesz, ha nem próbálod ki a csípős paprikakrémet
26
Máj

Sokszor tapasztaltad már, hogy időnként szeretjük innovatív módon újragondolni a már meglévő dolgokat. Csavarni egyet a rutinon, és előrukkolni valami újszerű megoldással. Ilyen termékeink a csípős paprikakrémek, amelyek ismerős ízvilága, mégis különleges textúrája azonnal a csilirajongók kedvencévé avanzsált. Te kóstoltad már? Ha igen, akkor jól tudod: a csípős paprikakrémeknek ott a helyük minden háztartásban.

Te csíped a marha erős szószokat?
21
Máj

Már az illatán is érződik, hogy ez bizony bivaly erős lesz. Aztán a szádhoz emeled, belekóstolsz, és elönti testedet az ismerős érzés: a szád és az arcod lángolni kezd, a szemed szinte kifolyik az égető hatástól, és úgy érzed, az egész tested lángvörös a sokkoló élménytől, amit a marha erős szósz okoz. Ez a csilipaprika és a belőle készített szószok, fűszerek és olajok fogyasztásának tipikus hatása.

Még fogyasztás előtt kerülj képbe, hogy milyen a csípős paprika hatása!
18
Máj

Kétféle ember él a Földön: aki kipróbálta már a csilipaprikát, és aki még nem. Ha ez utóbbi csoportba tartozol, egy dolgot akkor is biztosan tudsz: baromira fog csípni. Nem csoda hát, ha hosszasan mérlegeled és győzködöd magad, hogy bele merj-e egyáltalán kóstolni. Vajon mennyire lesz erős az íze? És egyáltalán: mégis milyen lehet a csípős paprika hatása?

Úton az ökológiai szemléletű termesztés felé III.
31
Márc

Gondolatok palánta széttültetés során

Munka közben hajlamos az ember elgondolkodni, főleg, ha egyedül dolgozik! Hallgassátok meg mik jutottak eszembe az átültetés kapcsán! Mi is a mikorrhiza gomba, mire jó és mire jó még. Mennyi "talajt" használ a növény.

Úton, az ökológiai szemléletű kertészkedés felé II.
04
Febr

DIY penetrométer

Nem vagyok szakember, csupán műkedvelő. Ezért aztán könnyű dolgom van, mert ha valamit nem értek, vagy unalmasnak találom, egyszerűen átugrom! Lehet, hogy ez nem helyes, de számomra nagyon praktikus!

Diczkó László

Úton, az ökológiai szemléletű kertészkedés felé
03
Febr

1. rész A felismerés

Immár tíz éve kertészkedek, vagyis több, de tíz éve a megtermelt zöldséget feldolgozom és értékesítem. Eleinte munka mellett, hat éve viszont főállásban, fő bevételi forrásként.

Az év chilijei kertészetünkben
27
Júl

Szemtelen chilik

Minden évben van legalább egy tő paprika, vagy paradicsom, amin mindig meg-megakad a szemem, amin jártamban-keltemben, valamilyen külső tulajdonságával felhívja magára a figyelmet. Szerintem ezzel minden kertészkedő így van, néha-néha rácsodálkozik egy karalábéra!

A Kabanéró projekt
12
Aug

A növénytermesztéssel, de főleg a chilitermesztéssel foglalkozó külföldi csoportokban rendszeres téma, a különböző otthoni keresztezések eredménye, új, „saját” fajták nemesítése. A videómegosztó oldalakon is számtalan felvétel látható ezekről a kísérletekről. Az esetek többségénél csupán a személyes kíváncsiság, vagy a termelő természetéből fakadó alkotási vágy a kiindulási elv, de vannak, akik valami „leg-et” szeretnének megalkotni, például a legcsípősebbet, stb, stb.

S, lőn világosság!
01
Aug

avagy éjjel, vagy nappal nőnek jobban a chilik?

Még a télen belebotlottam egy írásba, mely a növények növekedéséről, egészen pontosan a fény, növekedésre gyakorolt hatásáról szólt. Íme, egy részlet, amin megakadt a szemem:

A Scoville skála
08
Jún

Tessék mondani, ez a szósz hányas?

Sokan kérdezték, már amikor személyesen találkozunk, esetleg vásárolnak, vagy csak érdeklődnek a termékeim után, hogy: „Milyen erős ez a szósz, tudja, azon a skálán, ez mennyi, hányas? 5-ös, vagy 5.000?” Előre szeretném leszögezni: ezt én nem tartom bajnak, vagy hibának! Egyáltalán nem probléma! Nem érthet mindenki hozzá (én sem vagyok szakértője, csak műkedvelő),

Tápanyagmosoda
22
Márc

Tápanyag kimosódás mérése különböző közegekben

Kedvenc témámmal, a tápanyag kimosódással szeretnék foglalkozni ebben a fejezetben és egy (két) számomra izgalmas kísérletet is elvégzünk, ha az Úr is úgy akarja!

Chilipalánta nevelés II. fázis
02
Márc

Az előző részekben taglaltuk a veteményezés előtti előkészületeket, a veteményezést, majd a chilipalánta nevelés I. fázisát egész addig, amíg el nem érik a legalább négy lombleveles, vagy más néven négy valódi leveles állapotot.

Chilipalánta nevelés, I. fázis
21
Febr

Igen, én legalább két egészen különböző fázisra osztom fel a palántanevelés időszakát, melyet technológiailag a növények tálcából, palántázó pohárba történő ültetése választ ketté.

Veteményezés
11
Febr

A vetés, épp úgy, mint bármely technológiai folyamat, nagyon fontos, akár a növény egész életére kiható tevékenység a növénytermesztésben. Itt kezdődik a növények élete és mint tudjuk, ki mint vet, úgy arat! Ez majdnem igaz is! Sokféleképpen lehet elvégezni ezt a műveletet, de ha tudjuk mit miért csinálunk, talán jobb eredményeket érhetünk el.

Az előző, előkészületekről szóló részt ott hagytuk abba, hogy a tálcákat (vagy poharakat) kifertőtlenítettük, bevittük veteményezés előtt meleg, fűtött helyre, ugyanígy az ültetőközeget is. Az elvetni szándékozott magokat csáváztuk (NaOH oldattal kezeltük). Kitettük egy kis hideghatásnak is. Aki akarja csíráztathatja, én sosem szoktam.

Veteményezés előtti előkészületek
03
Febr

Közeleg a tavasz, egyre többet gondolunk a veteményezésre. Annak ugyan még nem jött el az ideje, de néhány feladatot már elvégezhetünk.

Vegyük sorra a feladatokat!

2019 - Sound of Silence (évértékelő)
08
Jan

Újra és gyorsan eltelt egy év. Az átlagtól most csendesebb, de korán sem tétlen időszakon vagyunk túl!

Chili az űrből!
19
Szept
Tudod hány űrhajósa van Kínának? Tíz! Pontosabban tíz biztosan. A távközlési és kém műholdakat nem számolva, csak mérő műholdakból van nekik vagy kilenc (ami publikus), de van Hold programjuk, Mars programjuk, sőt annyira beütötték a fejüket, hogy már két űrállomásuk volt, amik mostanság éppen potyognak vissza a földre! Szolidan csak Tienkung 1 és 2-nek hívták, ami Mennyei Palotát jelent. Hmmm! Bátor beszéd! Mao bácsi biztosan másképp nevezte volna el! Mennyei Pártszékház, vagy Isteni KISZ Klub, tulajdonképpen mindegy is!
II. Kabai Erőspaprika Evő Verseny 2019
19
Szept
A tavalyi rendkívül sikeres rendezvény után, idén is megrendezzük a II. Kabai Érőspaprika Evő Versenyt!
Nem kelt ki a csili vetőmagod? Más lett belőle? Izolálsz Te eleget?
19
Szept
Talán vásároltál már Te is olyan vetőmagot, amit bár próbáltál mértékadó helyről beszerezni (jó drágán), ám mégis rosszul, vagy egyáltalán nem kelt ki, esetleg vírusos utódok is lettek a magból. Ha nem, a szerencse fia vagy! Én már jártam úgy is, hogy nem az lett a magból, amiért fizettem! Ez roppant bosszantó tud lenni!
…de hová tűnik a tápanyag a talajomból?
19
Szept
A minap beszélgettem egy ismerősömmel. Szóba került a paprikatermesztés (mindig szóba kerül, nem tehetek róla, szakbarbár lettem). Azt mondta, „tesz a palánták alá birkatrágyát, utána már csak locsolni kell!”
Haverom a levéltetű
19
Szept
Engedjétek meg, hogy bemutassam a legjelentősebb növényi vírusvektort: a levéltetűt!
Chilit ettél? Hogy állítsd meg az égő érzést.
19
Szept
Jártál már úgy, te is, hogy csípős chili paprikát kellett feldarabolnod és bátor voltál és nem vettél fel védőkesztyűt. Belenyúltál a szemedbe, megtörölted az arcod vagy csak simán égeti a bőrödet vagy a szádat? Miért olyan nehéz csillapítani az égető érzést?
Díjak
19
Szept
2015. World Hot Sauce Awards Amerika - Spirit of Attila chili szósz világbajnoki címet szerzett Először indult magyar termék a világ legjobb chili szószai megmérettetésén, és mindjárt első helyezést ért el.
Termesztés, előállítás
19
Szept
Manufaktúránkban különféle csípős, chilis termékeket készítenek hagyományos eljárással, innovatív módon úgy, hogy megfeleljenek a legszigorúbb élelmiszer biztonsági és higiéniai előírásoknak.
"Ríper" kell? Itt egy kabai! (Év összefoglaló 2018)
19
Szept
Milyen év volt 2018? Mindent összevetve remek évet hagyunk magunk mögött, bár tudtuk, hogy nehéz év lesz, és értek meglepetések is bennünket. Nézzük sorban.