Az úgy volt, …. hogy mindig minden az utolsó pillanatban jut eszembe, vagy még akkor sem! Növénytermesztésnél ez nem túl előnyös. Most is valami ilyesmi történt, de az alapgondolat nem az enyém volt, egy „kertészkereskedőpalántadealerüzletasszony” kérdezte tőlem, hogy miért nem oltok krumpliba paradicsomot? Hmm? Krumpliba? Minek? Most? Hogy? Mer' lehet? ..de tényleg, minek?
A Chiliről minden

A Naga Jolokia, vagy ahogy a köznyelvben nevezik, szellem chili, az egyik legcsípősebb paprika. Nem véletlenül tartotta a Guinness rekordot 2007-2011-ig. Azoknak ajánljuk, akik nagyon szeretik a csípőset, és nem riadnak vissza a határaik feszegetésétől sem, ez a chili ugyanis garantáltan próbára tesz.

A nyári BBQ sütögetés különlegességét a száraz pác vagy a speciális BBQ szósz adja. Ha te is szívesen jössz össze a barátaiddal vagy a család apraja-nagyjával egy jó kis kerti mulatságra, akkor feltétlenül olvasd el ezt a bejegyzést, hogy mindenkitől bezsebelhesd a dicséretet.

Ha elhatároztad, hogy szeretnél saját chili ültetvényt, akkor vagy chili vetőmagot kell rendelned, vagy ha van egy ízletes növényed, tedd el annak a magjait az ültetéshez. A mag minősége nagyban befolyásolja a kikelési arányt, a sok egyében kívül, ezért jó, ha már a kezdetekkor kalkulálsz némi veszteséggel. A paprika nevelgetéséhez odafigyelés, gondoskodás, jó föld, víz és meleg szükséges.

Május a legalkalmasabb időpont arra, hogy beinduljon a paprika termesztése a kiskertben. A fagyosszentek elmúltával, amikor a palánta már 5-6 levelet hozott, ideje megfelelő helyet keresni neki a szabadban. A paprika termesztése nem egzakt tudomány, de ismerve a növény igényeit és figyelve a jelzéseire, sok tányérnyi lecsóra jut majd.

A kutatók régóta folytatnak arra vonatkozó kísérleteket, hogy pontosan milyen hatása van az erős paprika fogyasztásának az emberi szervezetre. Azt tudjuk, hogy a gasztronómiában jött, látott és győzött, és hogy az ereje nem a hajában van, mint Sámsonnak, hanem a kapszaicinnek köszönhető.

Bármilyen hihetetlenül hangzik, a chilik nem feltétlenül csípősek; számos édes chili paprika létezik. Ez a növény mindenképpen egy kulináris különlegességnek számít, hiszen rendkívül változatos formákban, színekben, méretekben lehet vele találkozni. Az egészségre gyakorolt pozitív hatásairól nem is beszélve.

A paprikafajták európai elterjedése után a magyar konyha bázisát jelentették. Elképzelhetetlen nélkülük a legtöbb klasszikus fogásunk, a kalocsai és a szegedi őrölt paprika is hungarikummá avanzsálta magát, sokáig az exportra termelt mennyiség is jelentősnek számított, az orvostudomány és a szépségipar is felfedezte magának értékes hatóanyagát, a kapszaicint.

Persze, hogy a füstölt pirospaprika! Egy jó magyaros gulyás vagy pörkölt nincsen fűszerpaprika nélkül. Azok, akik gondoskodnak otthon a fűszerek utánpótlásáról, biztosan találkoztak már a boltok egyre szélesebb fűszerpaprika kínálatával. Ha eddig csak a szokásos csemegét vagy az édesnemest választottad ismeret hiányában, akkor olvasd el a bejegyzésünket, mert megmutatjuk, hogy a füstölt pirospaprika aromája mennyit ad hozzá a klasszikus fogásokhoz.

A chili paprikák közül a jalapeno fajták a legnépszerűbbek. Nem csak azért, mert a Scoville skálán meglehetősen széles tartományban mozog a csípősséget tekintve (SHU 2500-8000), hanem mert elképesztően sokféleképpen felhasználható, és azok a chili rajongók, akik felcsapnak hobbi kertésznek egy szüretnyi chili kedvéért, viszonylag nagy arányban sikereket érnek el vele. A jalapeno azonban nem csak egy, hanem több különböző paprikát foglal magában.

Az erőspaprikát sokkal hamarabb felfedezte a gyógyászat, mint a gasztronómia. Amikor a paprika kezdett Magyarországon teret nyerni, eleinte még mérgezőnek tartották a csípőssége miatt. Leginkább a nemesek tartották dísznövényként a kertjeikben, majd szép lassan a 17. századra megbizonyosodtak ennek az ellenkezőjéről.

A nyári szezon ízletes zöldségei, gyümölcsei télire mentésének mintájára a chili paprika eltevése olajban is praktikus eljárás, ha a hideg hónapokban is élvezni szeretnéd kedvenc csípős növényedet.

Kilenc éve foglal helyet a Scoville skála legfelső fokán a Carolina Reaper. Őfelségénél egyelőre csak a paprikaspray és maga a tiszta kapszaicin erősebb.
Maga mögé utasította a kétmilliós SHU értékű Trinidad Moruga Scorpiont és a szintén méregerős Bhut Jolokiát. Azonkívül, hogy a chili őrültek nagy tisztelettel beszélnek róla elrettentő ereje miatt, érdemes megjegyezni a nevét és a vele kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, már csak azért is, hogyha nálad még a hegyes erős hazai zöldpaprika is kiveri a biztosítékot, akkor messzire elkerüld. (Bár az vétek lenne).

A csilipaprika az ételek készítésekor már egyre több szakács kezébe rutinosan kerül, de a belőle készült pálinka még kevésbé elterjedt. Pedig egy jó kupica házi szilva vagy más gyümölcsből készült rövidital régen az étkezések előtt szinte kötelezőnek számított.

Kevés ennyire megosztó dolog létezik a világon, mint amilyen a kapszaicin. Ez a vegyület a tipikus példája annak, hogy vagy szereted, vagy nem bírod elviselni, de nem tudsz a küszöbén ácsorogni. Mindenesetre azok járnak jobban, akik szeretik, mert nem csak az ételeket bolondítja meg pikánsságával, hanem rengeteg jótékony hatás kiváltója az emberi szervezetben. Ismerkedjünk meg alaposabban a kapszaicinnel!

2022. Augusztus 13-án, Chilievő Európa-bajnokság és 4. Kabai Meteorit Chilevő verseny!
Hivatalosan is elkezdtünk készülni az augusztus 13-i, IV. Kabai Meteorit Chilievő Verseny lebonyolítására és az azt követő Chilievő Európa Bajnokságra!
Igen! Európa Bajnokságra!
A legkeményebb arcok látogatnak el Kabára, hogy eldöntsék, ki lesz 2022 Európa bajnoka chilievésben! Több díszvendég is lesz, többek között itt lesz Shahina Waseem, a regnáló világbajnok is!
Szabályzat:
A verseny tíz (10) fordulóból áll. A tíz fordulóból nyolc-kilenc friss chili, egy, vagy kettő szósz. Minden forduló megkezdésére a műsorvezető ad engedélyt!
Tiltott:
2. A verseny közben nem szabad felállni, mindenki azon a széken ül, amit kiválasztott
3. Nem lehet hamarabb megenni a felkínált paprikát, csak ha a versenyvezető/műsorvezető engedélyt ad. Ellenkező esetben figyelmeztetést kapsz!
4. A paprikát, vagy a szószt teljesen el kell fogyasztani, csak a paprika szára maradhat. Ugyanígy a szósz esetében, teljesen el kell fogyasztani a kimért mennyiséget, a szándékos, vagy véletlen kiömlést pótolni kell.
5. Nem eshet ki a szádból, teljesen el kell fogyasztani.
6. Köpködni tilos!
7. Semmilyen folyadékot nem fogyaszthatsz a verseny közben, ugyanígy semmi mást nem ehetsz, csak amit felkínálnak a verseny során!
8. Minden paprikát meg kell rágni! Erre külön figyelni kell a rendezőnek. Aki rágás nélkül nyeli le, figyelmeztetni kell!
9. A harmadik figyelmeztetés kizárást von maga után!
10. Bármilyen megtévesztés vagy félrevezetés kizárással jár!
Szóval, ... egy, kettő, három, Edd a chilit!
Előző évben is nagy sikert aratott a verseny. Bővebben itt olvashatsz róla.

A chilikből készült számos por, krém és szósz mellett egyre nagyobb teret hódít a csili csepp. Azok, akik kifejezetten szeretik a csípőset, a csili cseppel nem tudnak mellényúlni. A csepp lényegében fűszerezésre alkalmas, mégis többet nyújt a hagyományos fűszerőrleménynél.

Kissé megtévesztő a Cayenne bors elnevezés, mert tulajdonképpen egy chili paprika őrleményéről van szó. Az egyik legrégebbi gyógynövény a földkerekségen, amit ma már a világ számos pontján termesztenek pozitív élettani hatásai miatt. Természetgyógyászati körökben nemes egyszerűséggel emiatt a gyógynövények királyának nevezik. Mi pedig ebben a bejegyzésben utánajártunk, hogy mi az alapja ennek a titulusnak.

Az őseinktől örökül kapott tartósítási eljárást a mai napig előszeretettel alkalmazzuk, ugyanis összehasonlíthatatlanul különleges íze van a kolbásztól kezdve a füstölt paprikáig bárminek, ami alkalmas arra, hogy a füstölőbe lógassuk. Régen ezzel őrizték meg a különböző ételek szavatosságát, vagy tették sokáig fogyaszthatóvá. Ma már erre nem lenne szükség, hiszen a hűtő feltalálásával kiküszöbölték ezt a problémát, viszont egy finoman füstölt kolbász vagy sonka ízéről kár lenne lemondani.

Jótékony hatásait már több bejegyzésben említettük, most nézzük meg azt is, hogy van-e alapja annak a teóriának, hogy a csípős paprika hasmenést, esetleg halált is okozhat. A paprika összes jó és rossz tulajdonsága egyetlen vegyületnek köszönhető, ez pedig nem más, mint a kapszaicin. Ez adja a paprika erősségét, és mértékegysége az SHU. Ebben a bejegyzésünkben most nem gasztronómiai szempont alapján vesszük górcső alá a csípős paprika hatóanyagát, hanem inkább egészségügyi szempontból.

A csípős paprika termesztése otthon nem lehetetlen feladat, de kíván némi odafigyelést, mert a paprika igen érzékeny növény.
De aggodalomra semmi ok, hiszen mi itt a Chili Hungária Webáruházban már elég sok chilit termesztettünk, és ebben a bejegyzésben megosztjuk veled a nekünk bevált trükköket, amelyek segítségével te is könnyűszerrel felnevelheted a palántádat.

Egyedülálló ízvilága miatt a habanero paprikának a felhasználása többféleképpen történhet. Annak ellenére, hogy egy viszonylag erős fajtáról van szó (SHU értéke 100.000-350.000), meglehetősen édeskés, enyhén gyümölcsös aromával rendelkezik. Így már értheted is, hogy miért ennyire népszerű.

A klasszikus natúr olajok mellett megjelentek a zöldfűszeres olajok a boltok polcain, de házilag is készíthetünk fűszerolajokat vagy egy árnyalattal pikánsabbat, ha chilit teszünk el olajban. Ezek az olajok azért is nagyon praktikusak, mert 2in1 megoldások, hiszen a fűszerezés lépését nagyrészt az ízesített olaj használatával megugorhatod.

Tudtad, hogy a paprikapor, azaz a fűszerpaprika is magyar találmány? Ahhoz képest, hogy Magyarországon nem őshonos, a magyar leleményességnek köszönhetően a világ megismerte ennek a növénynek a különböző felhasználási módjait. A fűszerpaprikánk például annyira keresett volt az első világháború után, hogy szabályozni kellett a termesztés és feldolgozás módját, hogy a mennyiség ne menjen a minőség rovására.

A chilit nem csak a csípőssége miatt lehet szeretni, hanem változatossága miatt is: ahogy vannak gyümölcsösebb ízvilágúak, vannak édes chilik is.
Természetes, hogy a chilit a csípőssel párosítjuk, bár már a csípősségében is megmutatkozik az egyedisége.
Nemcsak a különböző paprikafajták csípőssége tér el, de ugyanazon fajtán belül is jelentős különbségek lehetnek. A környezeti hatás, a hőmérséklet, a gondozás mind kihatnak egy termés csípősségének alakulására.

Szárított paprikából készült fűszerpaprikára minden rendes magyar háztartásnak szüksége van.
Legyen szó akár csípősről, akár csípősségmentesről, ételeink javának ez adja meg az alapját.
Az ősz beköszöntével az utolsó lehetőség adódik, hogy aki maga termeli meg a gyümölcsét, az a természet adta lehetőségeket a maga javára fordítva kiszárítsa azt. Ha nincs kerted vagy saját termésed, piacról is beszerezheted az alapanyagot, ha fűszerpaprika készítésének a gondolatával kacérkodsz.

Európában eleinte dísznövényként termesztették, ezután avanzsált át gasztro alapanyaggá a chili. Honnan származik? Kik hagyták örökségül, hogyan lett szerte a világban népszerű?
Cégünk a chili elkötelezett hódolója, és bár egyre népszerűbbek a különböző chili fajták itthon, sok még a kérdés velük kapcsolatban.

Rajongsz a csípős fűszerekért, szószokért, de a chili krémet még nem próbáltad? Te vagy az, aki mindig hozzátesz a leveséhez, pörköltjéhez egy kis pikáns ízesítőt?
A Chili Hungária Webáruház akkor a második otthonod lesz. Itt ugyanis manufaktúrában, innovatív módon dolgozunk. Minden termékünk, legyen szó akár chili szószról, chili cseppekről, chili őrleményekről, fűszerekről, minden saját alapanyagból készül, így 100%-ig biztosak lehetünk abban, hogy minőségi terméket tudunk neked küldeni.
Több termékünk is díjnyertes, amire felettébb büszkék vagyunk!

A paprikák erősségének a mérését nem csak szubjektíven állapíthatjuk meg. Létezik egy úgynevezett Scoville skála, ami alapján rangsorolni tudjuk a különböző paprikák csípősségét.

Ha valamilyen magyaros ételt készítesz, az ételízesítők “szentháromsága” garantáltan a kezed ügyébe fog kerülni: só, bors, fűszerpaprika. A sima fűszerpaprikát cseréld le füstölt fűszerpaprikára, és meglátod, egy pici változtatás milyen nagy csodákra képes!
A Chili Hungária Webáruházban különböző paprikából készült fűszereket, szószokat és különlegességeket találsz, amik mind hagyományos eljárással, manufaktúrában készültek.

Íme egy összefoglaló lista, a Mexikói konyhában leggyakrabban használt chili paprikákról, egészen a friss paprikáktól kezdve, a szárított és füstölt paprikán át.

Mondani szokták, hogy ha ízletesebbé, különlegesebbé szeretnél tenni egy ételt, csak dobj bele némi chili paprikát. Van valami bódító abban, amikor a torkodat égeti a chili paprika. A chili paprika fogyasztása során kibontakozó ízélmény, ahogy fokozatosan felépül a szádban a csípős íz, egyszerűen magával ragadó. Egyes chili paprikáknak, mint például a Chipotle-nak (szárított, füstölt Jalapeno paprika) az a különlegessége, hogy nemcsak az édes paprika pikáns aromáját és csípősségét adja át az ételnek, hanem a kellemes, egészen enyhe füstös ízt is.

A hazai zöld, hegyes, erős paprika a scoville skála szerint nem is annyira erős, ugyanakkor népszerű kiegészítője a vasárnapi húsleveseknek. Ebben a bejegyzésben sorra vesszük az ellenfeleit, és megismerjük a scoville skálát.
Webáruházunk termékpalettáján több díjat nyert szószt, fűszert vagy akár olajat is megtalálsz, amivel remekül ki tudod egészíteni a fűszeres polcod állományát. Ha te is a csípős íz kedvelője vagy, olvass tovább!

A helyi fajták, vagy tájfajták, olyan fajták, amelyek évtizedek alatt alakultak ki az otthoni kertekben és a gazdaságokban. A családok több generáción keresztül adták át őket, így alkalmazkodtak a helyi körülményekhez. Ennek következtében ellenállóbbá váltak a helyi kártevők és betegségekkel szemben. Ha ehhez hozzátesszük azokat az íz jellemzőiket, melyeket hiába keresünk a nagyáruházak polcain, és a váratlan extra tulajdonságokat, valamint a lenyűgöző kapcsolatot a múlttal, könnyen felismerhető, hogy ezek mind olyan jellemzők, amelyeket érdemes megőrizni.

Hogy lenne már a jalapeno savanyúság?! Mindenki tudja, akár álmából felébresztve is, hogy az egy chili paprika fajta. Rosszul. Mert igenis a jalapeno lehet savanyúság, csak egy kis fantázia és kísérletező kedv kérdése az egész.

Akármilyen gusztusos és finom valami, a fogyókúrázók, sportolók, alakjukra vigyázók mindig gyanakodva szemlélik: vajon mennyire diétás? Ezért ebben a blogbejegyzésünkben a chili paprikában lévő kalória mennyiségéről lesz szó.

A krumplidicsom

Mit szólnál, ha azt mondanánk, hogy a minden húsevő ember által közkedvelt vadas szósz és a chili paprika szerelembe esett, és közös gyermekükként megszületett egy olyan mártás, amely a vadas ízvilágot hozza, de ráadásul kellően csípős is? Igaz, csak kettes erősségű a skálánkon, de nem is az a célja, hogy mindent taroljon, hanem hogy kellő pikantériát adjon egy amúgy már jól ismert íznek. Ha nem ettél még ilyet, de máris felcsillant a szemed, akkor olvass tovább figyelmesen!

Kegyes halál és mennydörgés! Nem, nem az Ördög beszél hozzád, ezek csak a legdurvább csípős íz rajongókat is próbára tevő extra chili szószaink fantázianevei.

Paprikakrém télire? Tegye fel a kezét az, aki szeret a téli hidegben, szezonon kívül finom nyári ízeket fogyasztani! Sokan vagyunk, ugye?
Na és most tegye fel a kezét az, aki szeret nyáron, a 38-40 fokban a forró tűzhely mellett állni, órákon át! Senki?
Tulajdonképpen érthető. Pedig sajnos a kettő összefügg. Annak lesz télire eltett finomság a kamrájában, aki nyáron hangya módjára szorgoskodott a konyhában, akár kánikula volt, akár nem. De a befőzés nem feltétlenül bonyolult, pofonegyszerűen is túleshetsz rajta.
Különösen érdemes nekiveselkedni, ha a magyaros fogásokat bőséges íztöbblettel ellátó házi paprikakrémről van szó.

Egyes növények folyamatosan sok fényt, vizet és meleget igényelnek, és akkor egész évben teremnek. Ilyen a paprika is, de sajnos a magyarországi időjárási viszonyok között egynyáriként tudjuk csak kezelni, illetve az ültetési szezonban még gyakoriak a fagyok, ezért szabadföldbe ültetés előtt érdemes először a paprikamag csíráztatásával kezdeni, majd palántává nevelni.

Az indiai fűszerkeverék talán a legnépszerűbb minden fűszerkeverék közül. Raguk, szószok, húsételek válnak pikánssá általa. Valószínűleg nincs olyan felnőtt ember a földkerekségen, aki ne tudna egy jellegzetes ízvilágot társítani hozzá. Akár gyakran használja, akár ritkán, az indiai fűszerkeverékek speciális alapízét mindenki jól ismeri.

A főzött paprikakrém tulajdonképpen ugyanolyan fűszer, mint az őrölt fűszerpaprika, a csípős szósz vagy a chiliszósz, és mégis más. Számos étel receptjéhez használható ételízesítőként, és mivel a magyar konyha amúgy is paprikaközpontú, nem is kell nagyítóval keresni, hogy mihez használhatnánk fel.

Mar, csíp, éget... ilyen egy igazi csípős szósz, amikor megkóstoljuk. Szétárad a szánkban, de az orrunkban és a torkunkban is érezzük hatását, miközben könnybe lábad a szemünk.

Barbecue party, barbecue szósz, barbecue szelet… mit is jelentenek ezek pontosan?
Ami nálunk a kerti parti szalonnasütéssel, az az Egyesült Államok déli államaiban a barbecue party. Társas program, baráti összejövetel, ahol húsokat, zöldségeket sütögetnek a szabadban, faszénparázson, és olyan speciális fűszerezést használnak, amelynek tényleg külön nevet kellett adni. Ez lett a barbecue.

Egy év kényszerű kihagyás után, újra Kabai Erőspaprika Evő Verseny! Időpontja: 2021. 08. 14. 17:00.
Hosszú szervezés után, Potocki Ferenc (Rike) közbenjárásának köszönhetően, a Leauge Of Fire (Bristol, UK) felvette az eseményt a hivatalos LOF versenyek közé, tehát a kupán és a díjakon túl, hivatalos világranglista pontokat kap(nak) a győztesek! Megkaptuk a szabályzatot, mely szigorúan kötött, de ezzel a szabályzattal már több mint ezer versenyt rendeztek szerte a világon! Gyertek, jó lesz!

A csípős paprikában lévő vitaminról méltatlanul kevés szó esik. Sőt, a csili kapcsán szinte mindig csak a pokoli erőteljes ízérzet kerül szóba. Pedig hidd el, a csípős paprika rendszeres fogyasztásának számos jótékony hatása is van.
Megértem, ha kételkedsz, és nem éppen az immunerősítés jut róla eszedbe. De olvasd csak végig ezt a cikket, és meglátod: megváltozik a véleményed a kegyes halálról!

Amikor külföldi ismerősöknek próbáljuk elmagyarázni, hogy mi is a fűszerpaprika, miért jó, ha majdnem minden ételünkbe bele tudjuk tenni, a legtöbben értetlenül állnak a témával szemben. Pedig ha megnézünk egy átlagos magyar háztartást, fűszerpaprikát valószínűleg találunk a konyhapolcon.
Nálunk a webshopban is különféle fűszerpaprikákat találtok, legyen szó csípős vagy kevésbé csípős ízekről, esetleg füstösebb aromákról.

A méltán népszerű csiliszószok mellett igenis a paprikakrémeknek is megvan a maga helyük és szerepük a magyar háztartások konyhájában. Népszerűségüket az is indokolja, hogy kicsit kevésbé csípősek a folyékony rokonaikhoz képest. A paprikakrém készítése más eljárást és folyamatokat igényel, mint a szószok előállítása.

Sokszor tapasztaltad már, hogy időnként szeretjük innovatív módon újragondolni a már meglévő dolgokat. Csavarni egyet a rutinon, és előrukkolni valami újszerű megoldással. Ilyen termékeink a csípős paprikakrémek, amelyek ismerős ízvilága, mégis különleges textúrája azonnal a csilirajongók kedvencévé avanzsált. Te kóstoltad már? Ha igen, akkor jól tudod: a csípős paprikakrémeknek ott a helyük minden háztartásban.

Már az illatán is érződik, hogy ez bizony bivaly erős lesz. Aztán a szádhoz emeled, belekóstolsz, és elönti testedet az ismerős érzés: a szád és az arcod lángolni kezd, a szemed szinte kifolyik az égető hatástól, és úgy érzed, az egész tested lángvörös a sokkoló élménytől, amit a marha erős szósz okoz. Ez a csilipaprika és a belőle készített szószok, fűszerek és olajok fogyasztásának tipikus hatása.

Kétféle ember él a Földön: aki kipróbálta már a csilipaprikát, és aki még nem. Ha ez utóbbi csoportba tartozol, egy dolgot akkor is biztosan tudsz: baromira fog csípni. Nem csoda hát, ha hosszasan mérlegeled és győzködöd magad, hogy bele merj-e egyáltalán kóstolni. Vajon mennyire lesz erős az íze? És egyáltalán: mégis milyen lehet a csípős paprika hatása?

Gondolatok palánta széttültetés során
Munka közben hajlamos az ember elgondolkodni, főleg, ha egyedül dolgozik! Hallgassátok meg mik jutottak eszembe az átültetés kapcsán! Mi is a mikorrhiza gomba, mire jó és mire jó még. Mennyi "talajt" használ a növény.

DIY penetrométer
Nem vagyok szakember, csupán műkedvelő. Ezért aztán könnyű dolgom van, mert ha valamit nem értek, vagy unalmasnak találom, egyszerűen átugrom! Lehet, hogy ez nem helyes, de számomra nagyon praktikus!
Diczkó László

1. rész A felismerés
Immár tíz éve kertészkedek, vagyis több, de tíz éve a megtermelt zöldséget feldolgozom és értékesítem. Eleinte munka mellett, hat éve viszont főállásban, fő bevételi forrásként.

Szemtelen chilik
Minden évben van legalább egy tő paprika, vagy paradicsom, amin mindig meg-megakad a szemem, amin jártamban-keltemben, valamilyen külső tulajdonságával felhívja magára a figyelmet. Szerintem ezzel minden kertészkedő így van, néha-néha rácsodálkozik egy karalábéra!

A növénytermesztéssel, de főleg a chilitermesztéssel foglalkozó külföldi csoportokban rendszeres téma, a különböző otthoni keresztezések eredménye, új, „saját” fajták nemesítése. A videómegosztó oldalakon is számtalan felvétel látható ezekről a kísérletekről. Az esetek többségénél csupán a személyes kíváncsiság, vagy a termelő természetéből fakadó alkotási vágy a kiindulási elv, de vannak, akik valami „leg-et” szeretnének megalkotni, például a legcsípősebbet, stb, stb.

avagy éjjel, vagy nappal nőnek jobban a chilik?
Még a télen belebotlottam egy írásba, mely a növények növekedéséről, egészen pontosan a fény, növekedésre gyakorolt hatásáról szólt. Íme, egy részlet, amin megakadt a szemem:

Tessék mondani, ez a szósz hányas?
Sokan kérdezték, már amikor személyesen találkozunk, esetleg vásárolnak, vagy csak érdeklődnek a termékeim után, hogy: „Milyen erős ez a szósz, tudja, azon a skálán, ez mennyi, hányas? 5-ös, vagy 5.000?” Előre szeretném leszögezni: ezt én nem tartom bajnak, vagy hibának! Egyáltalán nem probléma! Nem érthet mindenki hozzá (én sem vagyok szakértője, csak műkedvelő),

Tápanyag kimosódás mérése különböző közegekben
Kedvenc témámmal, a tápanyag kimosódással szeretnék foglalkozni ebben a fejezetben és egy (két) számomra izgalmas kísérletet is elvégzünk, ha az Úr is úgy akarja!

Az előző részekben taglaltuk a veteményezés előtti előkészületeket, a veteményezést, majd a chilipalánta nevelés I. fázisát egész addig, amíg el nem érik a legalább négy lombleveles, vagy más néven négy valódi leveles állapotot.

Igen, én legalább két egészen különböző fázisra osztom fel a palántanevelés időszakát, melyet technológiailag a növények tálcából, palántázó pohárba történő ültetése választ ketté.

A vetés, épp úgy, mint bármely technológiai folyamat, nagyon fontos, akár a növény egész életére kiható tevékenység a növénytermesztésben. Itt kezdődik a növények élete és mint tudjuk, ki mint vet, úgy arat! Ez majdnem igaz is! Sokféleképpen lehet elvégezni ezt a műveletet, de ha tudjuk mit miért csinálunk, talán jobb eredményeket érhetünk el.
Az előző, előkészületekről szóló részt ott hagytuk abba, hogy a tálcákat (vagy poharakat) kifertőtlenítettük, bevittük veteményezés előtt meleg, fűtött helyre, ugyanígy az ültetőközeget is. Az elvetni szándékozott magokat csáváztuk (NaOH oldattal kezeltük). Kitettük egy kis hideghatásnak is. Aki akarja csíráztathatja, én sosem szoktam.

Közeleg a tavasz, egyre többet gondolunk a veteményezésre. Annak ugyan még nem jött el az ideje, de néhány feladatot már elvégezhetünk.
Vegyük sorra a feladatokat!

Újra és gyorsan eltelt egy év. Az átlagtól most csendesebb, de korán sem tétlen időszakon vagyunk túl!







